Петър Хаджидимитров: "Дар от мъдреците"

  • Сподели:
Петър Хаджидимитров: "Дар от мъдреците"

"Дар от мъдреците" от издателство "Кръг"

Няма човек по света, който да не се е докосвал до този безграничен извор на мъдрост – притчите. Приказните кратки истории, достигнали до нас през изпитанията на времето, побират в себе си най-ценните уроци на предците ни от поколения назад във вековете.

Притчата е кратка приказка, която илюстрира универсална истина. Често включва персонаж, който е изправен пред морална дилема или такъв, който взема лошо решение и впоследствие понася непредвидени последици. Не винаги посланието в притчите е изрично посочено, но целта на самия текст е то да бъде ясно и очевидно.

Определящата характеристика на притчата е наличието на подтекст, подсказващ правилно поведение или определени ценности. Освен предоставяне на насоки за щастлив и смислен живот, притчите често използват метафоричен език, който позволява на хората с лекота да дискутират по-трудни или сложни идеи.

Те изразяват абстрактен аргумент с помощта на конкретен разказ, който е лесно разбираем.

Събрани грижливо, подредени по тематика и увлекателно написани, притчите в "Дар от мъдреците" оказват неотменна помощ в трудни моменти от живота, при вземане на сложни решения или просто при нужда от вдъхновяващо четиво.

Ценното при притчите е, че са достъпни за малки и големи, бедни и богати, начетени и неуки. Всеки би могъл да разбере притчата и да извлече своята поука. Те се срещат като предпочитан похват за усвояване на важни уроци в множество религии и култури.

"В тази книга са събрани притчи от всички краища на света, за да споделим чрез нея човешкото познание – от хората за хората по цялата земя, да се вдъхновим да вършим добро и най-вече, за да се научим да обичаме себе си чисто и с уважение", пише авторът.

Петър Хаджидимитров: "Дар от мъдреците"

Този февруари издателство "Кръг" пуска на пазара сборника "Дар от мъдреците", който приютява на страниците си 158 притчи от всички краища на света. Автор и съставител е Петър Хаджидимитров, а изящната корица е дело на Николай Василев.