Писателят Весо Портарски с първа премиера пред българска публика

  • Сподели:
Писателят Весо Портарски с първа премиера пред българска публика

Авторът разкри какво го е вдъхновило да разкаже най-интересните си преживявания

Многобройна публика посети официалната премиера на първата книга на Весо Портарски, издадена у нас от „Ентусиаст". На 12 юни 2024 г. в столичния бар „Singles" в НДК писателят, който до момента се е изявявал само в Германия, представи сборника си с разкази „Унгарски танци на Тенерифе". По време на събитието авторът разкри и няколко смехотворни преживявания от книгата, като изнесе истинско стендъп комедийно шоу.

„За мен е голямо удоволствие, че имахме възможността да издадем на роден език един от сборниците на Весо Портарски", сподели управителят на „Ентусиаст" Виктория Бисерова. „През годините той попада в множество колоритни ситуации, като част от тях решава да разкаже на читателите, с което демонстрира писателския си талант и безупречното си чувство за хумор. Неговата цел е да приповдигне духа на хората и да им покаже колко шарен може да бъде светът."

Управителят на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова

Весо Портарски с вълнение изказа благодарност за подкрепата на екипа на „Ентусиаст", както и на всички присъстващи на премиерата. „След завършването ми в Немската гимназия в София имах възможността да пътувам по много места в света, а когато човек пътува, той се сблъсква с много нови преживявания. Някои от тези гротескови сцени реших да ги пресъздам под формата на разкази, след като мой приятел в Москва ме подтикна, тъй като тези неща не се случват на всеки", разкри писателят.

 Музикантът Николай Димчевски

Със своите смехотворни истории авторът пренесе публиката в Германия, Швейцария, Египет, Южна Африка и остров Тенерифе. През погледа на един българин в чужбина, турист в курорти със съмнителни практики, йога инструктор и гост на „хайлайф" събития той показа разнообразието на човешко поведение, което не се среща всеки ден. За приятната обстановка по време на премиерата допринесе и музикантът Николай Димчевски, който създаде екзотична атмосфера, досущ като сюжетите в сборника.

„Унгарски танци на Тенерифе" доказва, че животът е твърде кратък, за да го взимаме прекалено на сериозно. С огромен сарказъм и копнеж по малките удоволствия писателят ни кани на един необичаен литературен спектакъл, който ще събуди хедониста у всеки, докоснал се до книгата.

Авторът на книгата Весо Портарски раздава автографи

Прочетете повече за книгата ''Унгарски танци на Тенерифе''