Сандра Браун: "Игра на котка и мишка"

  • Сподели:
Сандра Браун: "Игра на котка и мишка"

"Игра на котка и мишка" от издателство "Хермес"

Дрекс Истън има една-единствена цел. Иска да залови негодника, който е убил майка му. В продължение на трийсет години измамникът променя външността и самоличността си с лекота. Оплита в мрежите си богати жени, присвоява парите им и изчезва, без да остави никакви следи.

Заедно с него изчезват и жертвите му. Осем жени, свързани помежду си единствено от факта, че в живота им наскоро се е появил нов мъж.

Когато най-накрая успява да стигне до него, Дрекс знае, че за да го залови, трябва не само да е внимателен, но и много изобретателен. Първо обаче трябва да разбере дали младата и невероятно привлекателна Талия Шафър е следващата жертва на измамника, или е негов съучастник.

Превод Мариана Христова

За автора

Сандра Браун е автор на седемдесет бестселъра, влезли в класацията на "Ню Йорк Таймс" и продадени в над 80 милиона екземпляра по цял свят. Тя е единственият писател, който е имал 3 заглавия в класацията по едно и също време. Пише професионално от 1981 година.

Произведенията й са преведени на 34 езика.

Писателката печели признанието на критиците, удостоили я с наградите Уелдънбукс и Далтън, с наградата на Романс Райтърс ъв Америка за постижения в жанра, с отличителния знак на успеха на Американ Бизнес Уименс Асосиейшън, с наградата за изключителни литературни постижения и наградата Ей Си Грийн.

Ето какво споделя "Игра на котка и мишка":

Идеята за романа се зароди, след като попаднах на няколко репортажа за престъпници, които с години успяват да избегнат правосъдието. Изчезват безследно и просто продължават към следващата жертва. Запитах се как го постигат...

В опита си да надникне в ума на един такъв престъпник, авторката изгражда изключително интересен и нетипичен злодей. Подобен образ създава нуждата от не по-малко ярък и още по-хитър протагонист.

Така се появява Дрекс Истън. Писателката признава, че поддържането на напрежението между основните персонажи е улеснено колкото от тяхна собствена целеустременост, толкова и от появата на Талия – една не просто красива и успешна млада жена, а истинско предизвикателство и за злодея, и за главния герой.

Беше ми изключително интересно да пиша тази книга заради всички обрати и изненадващи ходове, които героите прилагаха в опита си да надхитрят другия. Надявам се и на вас тази игра на котка и мишка да ви допадне!

Откъс

Депресиращ ръмеж замъгляваше очертанията на тялото, което лежеше на брега.
Мъглата се виеше на ореоли около стълбовете на лампите по кея, но не можеше да разсее ярките лъчи на фенерите, донесени от хората, откликнали първи на обаждането. Те осветяваха силно и безмилостно покритата фигура, като някаква гротескна пародия на театрални светлини, озаряващи центъра на сцената.

Ниско над мястото прелетя полицейски хеликоптер. Безпощадно яркият му прожектор премина по цялата дължина на кея. Лъчът се плъзна бързо над малкото пристанище, където лодките се полюшваха приспивно на лекото течение, в рязък контраст с целия хаос наоколо.

Преди да се премести към прибоя, прожекторът хвърли ивица светлина върху трупа. Вятърът от ротора отметна единия край на яркожълтия найлонов чаршаф и отдолу се показа ръка, безжизнена и бяла като кост върху отъпкания пясък.

След като откриха тялото, на местопрестъплението се бяха стекли представители на няколко правоприлагащи органа. Цветните лъчи на един спасителен хеликоптер примигваха насред облаците, надвиснали ниско над пристанището. Зад Форт Съмтър една патрулираща лодка от щатската брегова охрана пореше водите на Атлантическия океан и прожекторът й се плъзгаше по всяка вълна.

Бяха пристигнали мобилни телевизионни станции, от които се изсипваха нетърпеливи репортери и снимачни екипи.

Неизбежните зяпачи се бяха струпали на кея. Бореха се за предните места, откъдето да се пулят към тялото, да надзирават действията на полицията и медиите и да си правят селфита на фона на покрития труп. Обменяха информация и предположения.
Говореше се, че трупът бил изхвърлен на брега от вечерния прилив. Открили го някакъв мъж и неговият син, излезли да разходят шоколадовия си лабрадор в тази част на плажа.

Говореше се, че очевидната причина за смъртта е удавяне.
Говореше се, че става въпрос за злополука с лодка.
Нито едно от тези предположения не отговаряше на истината.
Пуснатият от каишката лабрадор се беше втурнал напред и именно кучето се беше натъкнало на страшната находка, докато се плацикаше в прибоя.
Заслушан в обмяната на факти, фантазии и съжаления, един от наблюдателите на кея се усмихна самодоволно, без да казва нищо.