Шаро Холмс разрешава случая с откраднатите кралски бижута

  • Сподели:
Шаро Холмс разрешава случая с откраднатите кралски бижута

Британският писател Тим Колинс отвежда децата на детективско приключение

Само месец след премиерата на оригиналното издание във Великобритания „Шаро Холмс и случаят с откраднатите кралски бижута“ на Тим Колинс излиза на български език от „Ентусиаст“. Написана с много чувство за хумор, книгата включва над 30 игри и загадки, сред които заплетени лабиринти, пъзели с числа и предизвикателства за търсене и намиране. Готови ли са малките читатели да помогнат на главните герои в разкриването на най-сложния им случай досега?

Когато кралските бижута изчезват от Кучешкия дворец, известният детектив Шаро Холмс и неговият доверен помощник доктор Котсън трябва да разрешат престъплението. Героите са изправени пред сложен случай, тъй като в същото време се извършват много други злодеяния в града. А докато преследват заподозрените, Холмс и Котсън се натъкват на страшния Фантом на канализацията. Ще успеят ли да хванат виновника навреме?

Освен че се впускат във вълнуващо приключение с двамата герои, малките читатели имат възможност да изпробват детективските си умения. Във всяка глава се съдържат въпроси, свързани с нея и с помощта на илюстрациите децата могат да се включат в разгадаването на мистерията. А затруднените ще намерят в края на историята отговорите на всеки един въпрос.

За автора

Тим Колинс е родом от Манчестър, но в момента живее в Лoндон. Той е автор на над 30 детски заглавия. Неговите книги са преведени на повече от 30 езика и печелят редица награди във Великобритания и Германия включително „Manchester Fiction City award“ през 2011 г. и „Lincolnshire Young People's Book Award“ през 2012 г.

Откъс от кннигата

Имам нужда от случай, който ще представлява предизвикателство за мен – каза Шаро Холмс. –
Нещо, в което наистина да впрегна ума си.
Приятелят ми се беше изтегнал на креслото си, облегнал глава на лапите си, заобиколен от нагризани гумени кокали и стари пакети от кучешки бисквитки. Холмс е неудържим, когато разследва престъпления. Втурва се насам-натам с потрепващия си черен нос и неуморно търси следи. Но когато уменията му не са необходими, по цял ден седи умърлушен и почти не се помръдва.

– Сигурна съм, че ще изникне нещо – отвърнах. Опитвах се да звуча бодро, но трябваше да призная, че напоследък при нас беше голямо мъртвило. Всеки
знае, че ако имаш сложен проблем, отиваш в детективската агенция на Шаро Холмс и доктор Котсън. Но от близо седмица не бяхме имали посетители.
Прегледах вестника си „Сутрешен териер“, за да видя дали не беше съобщено за някакви престъпления. Първите няколко страници бяха заети от снимки на
кралски кучета и лисици звезди, но малко по-нататък открих нещо обещаващо.

– Виж това – казах и вдигнах вестника. – Пратка шведски моркови е изчезнала от доковете. Може би бихме могли да проучим този въпрос.
Холмс хвърли едно око на репортажа и сви рамене.
– Вероятно ги е откраднала банда размирни зайци, докато пазачите са спели. Сигурен съм, че полицията ще се обърне към нас, ако случаят се окаже важен.
Продължих да чета, отчаяно се опитвах да намеря по-вълнуващо престъпление. Погледът ми се спря върху снимка на едър навъсен доберман.

– Виж тук – казах. – Откраднали са джобния часовник на това куче от „Кенъл Хайтс“. Явно е бил семейно наследство.
Холмс дръпна вестника от ръката ми и прегледа статията.
– Горкият помияр сигурно просто го е ритнал под леглото си погрешка – каза. – Искам престъпление, достойно за първата страница, не за осма.
Холмс отново ми хвърли вестника и сключи лапи.
Аз продължих да преглеждам статиите, защото все още се надявах да намеря нещо, което да събуди интереса му.
Вдигнах очи и видях, че Холмс се беше навел напред на стола си. Едно от клепналите му черни уши беше щръкнало.

enthusiast.bg; bookstore.enthusiast.bg Официална фейсбук страница на издателство „Ентусиаст“