Списание за танц: "Танцът и други изкуства"

  • Сподели:
Списание за танц: "Танцът и други изкуства"

Брой 2 на "Списание за танц" излезе от печат. Водещата му тема e "Танцът и други изкуства", а на страниците му четем от непревеждани на български есета на Мърс Кънингам до подробности за кей-поп индустрията.

За корица е ползван кадър от пърформанса "Агрегат" на румънската хореографка Александра Пиричи от представянето му по време на изложение за съвременно изкуство "Арт Базел" през 2019 г., заснет от Andrei Dinu. Цялостният графичен дизайн на изданието е на Теодора Симова ("Луноход Студио").

От 26 май новият брой на единственото българско издание, посветено на изкуството на танца и танцовата култура вече е в разпространение.

"Списание за танц" излиза веднъж годишно и чрез съчетание от думи и богато визуално съдържание разказва за настоящето, миналото и предлага поглед към бъдещето на балета, съвременния танц и любителската танцова култура в България и Европа.

Водеща тема на брой 2 на "Списание за танц" е взаимодействието на танца и другите изкуства. Автори от България, Сърбия и Германия проследяват влиянието, което си оказват танцът и живописта, пластичните изкуства, фотографията, визуалните изкуства, модата и дигиталните изкуства от средата на 19 век до днес.

Как изкуствата, запечатващи своите образи завинаги върху платно или снимка, се научават да улавят ефимерния танц, изчезващ след настоящия миг; защо големите музеи по света и изложенията за съвременно изкуство все по-често представят танц и пърформанс; какъв тласък в развитието на сценичните изкуства дава навлизането на изкуствения интелект и роботиката, са само част от въпросите, получаващи многоизмерен отговор на страниците на изданието.

Новият брой предлага и първия превод на български език на есето на Зейди Смит "Танцови уроци за писатели", в което известната авторка споделя какво могат да научат писателите за творческия процес от хореографите и танцьорите.

"Списание за танц" отбелязва и 60-годишния юбилей на едно от знаковите имена за танца в България през последните десетилетия - хореографката Мила Искренова.

С критическо любопитство изданието проследява някои от най-актуалните премиери на сезона, среща читателите с изгряващи и известни имена на българската и международната танцовата сцена, поглежда към текущите дебати в хореографската практика и много други теми.

"Броят беше замислен и до голяма степен подготвен преди пандемията от вируса COVID-19. Тя хвърли света в несигурност, а културният живот застина.

Изправени пред неизвестността на бъдещето, можем да сме уверени в едно – потребност от танц и от това той да ни свързва ще остане. Може би под нови форми, с нов импулс, с нови основания, с ново осъзнаване за неговата свобода.", споделя главният редактор Ангелина Георгиева.

Списание за танц: "Танцът и други изкуства"

"Списание за танц" отбелязва и 60-годишния юбилей на едно от знаковите имена за танца в България през последните десетилетия - хореографката Мила Искренова. 

Фотограф: Стефан Н. Щерев

Списание за танц: "Танцът и други изкуства"

За да се запознаете с пълното съдържание на брой 2, посетете сайта на изданието на dancemag.eu. До 02 юни броят може да бъде поръчан онлайн от издателите на имейл hello@dancemag.eu и от grishko-bg.com, или да бъде взет от магазин "Гришко" (ул. "Шипка" 34) на преференциална цена. След това списанието ще бъде достъпно във всички отворени обекти, изброени на сайта му.

Фотограф: Стефан Н. Щерев