Сьорен Свайструп: "Кестеновия човек"

  • Сподели:
Сьорен Свайструп: "Кестеновия човек"

"Кестеновия човек" от издателство "Емас" 

Международната сензация "Кестеновия човек" (превод: Ева Кънева) от Сьорен Свайструп вече и на български. Психопат тероризира Копенхаген в трилъра на 2019 г.

Романът за кратко се превръща в международна сензация – преведен е на 30 езика и издаден в над 50 държави, а издания като "Ню Йорк Таймс Бук Ревю" и "Лайбръри Джърнал" го определят за една от книгите на годината.

"Нетфликс" нетърпеливо придобиха правата за адаптация и работата по сериала вече е започната със самия Свайструп отговорен за сценария.

В дебюта на датчанина се усеща характерната атмосфера, позната ни от "Убийството": отчасти полицейско разследване, отчасти психологически трилър; въвлечени са политици, като в същото време сюжетът носи типичния скандинавски социален реализъм, поглед върху живота на разнообразните герои, обитаващи историята.

А тя е заплетена, мрачна и брутална и в центъра ѝ се вихри един непредвидим сериен убиец. На детска площадка в предградията на датската столица Копенхаген е намерена убита млада жена. Случаят изглежда елементарен: извършителят най-вероятно е нейният партньор.

Възлагат разследването на младата следователка Ная Тулин и на Марк Хес, временно отзован от централата на Европол в Хага. При по-задълбочен оглед на местопрестъплението разследващите се натъкват на човече, направено от кестени.

Във фигурата сама по себе си няма нищо странно: изработването на кестенови човечета е много разпространено сред датските деца през есента. Странно е обаче, че при лабораторен анализ криминалистите откриват върху фигурката пръстов отпечатък от момиче, смятано за мъртво от цяла година.

Нещо повече, това момиче е дъщеря на известен датски политик: Роса Хартунг, министър на социалните грижи. За отвличането и убийството на момичето вече има осъден, направил пълни самопризнания, и случаят се смята за окончателно разкрит.

След второ убийство на млада жена нещата започват да изглеждат още по-сериозни. И до нея е открито кестеново човече – явно визитка на убиеца. Тулин и Хес усилено търсят връзка между убитите жени и дъщерята на министър Хартунг, усещайки, че се надпреварват с времето. Мистериозният психопат още не е приключил мисията си...

За автора

Датчанинът Сьорен Свайструп отдавна е получил световно признание – той е създателят и главен сценарист на "Убийството", най-успешният скандинавски сериал на всички времена. Излъчван е по малките екрани на над сто държави, включително у нас, предизвиква небивал фурор във Великобритания и САЩ, а американците заснемат римейк.

"Лос Анджелис Таймс" дори сравнява сериала с култовия "Туин Пийкс" на Дейвид Линч. Наградите също не закъсняват – за сериала Свайструп получава "БАФТА" и международна "Еми", наред с много други.

Отзиви

"Със своя брилянтен и брутален дебют датчанинът вдига летвата много високо. Сравненията със Стиг Ларшон изглеждат несправедливи – спрямо Свайструп. Той просто играе в друга лига. С този изключителен роман скандинавският ноар се завръща с гръм и трясък." 
Метро

"Един от най-добрите и страховити трилъри на годината. Роман, който ще ви накара да настръхнете и да отгръщате страница след страница, написан от абсолютен майстор на жанра."
Къркъс Ривю

"Изключителен... Свайструп изтъкава толкова сложно заплетен сюжет, че и най-опитният крими-читател няма да успее да отгатне развръзката. Тази книга е ужасяваща по най-добрия начин." Лайбръри Джърнал

Сьорен Свайструп: "Кестеновия човек"