Тюра Теодора Трунста: "Мракът идва отвътре"

  • Сподели:
Тюра Теодора Трунста: "Мракът идва отвътре"

"Мракът идва отвътре" от издателство "Емас"

Как двама тийнейджъри ще оцелеят, когато "Мракът идва отвътре"? Норвежката писателка Тюра Теодора Трунста задава този въпрос в книгата си "Мракът идва отвътре", която тръгна по книжарниците с логото на издателство "Емас".

Един град, потопен в кръв и мрак, погледнат през очите на двама тийнейджъри – потомци на две враждуващи страни. Свързва ги обаче нетърпимостта към насилието и произвола.

Ще запазят ли човешкото в себе си сред повсеместна материална разруха и всеобщ разпад на духовни ценности? И как да различат кои са добрите и кои – лошите, при положение че съзират сянката на жестокостта и коварството дори в лицата на своите най-близки хора?

Линеа живее в нов, модерен апартамент с майка си – медицинска сестра в Западния квартал. В доскоро безметежното им ежедневие обаче настъпват сериозни катаклизми. Градът е разтърсен от действията на бунтовнически банди, които се изправят срещу властите и всяват страх сред жителите.

По време на учебен час похитители нахлуват в класната стая и отвличат двама съученици на Линеа. Петнайсет души са показно разстреляни в Кметството. В полицейските участъци избухват бомби. Върлуват глад и мизерия.

От града всеки ден бягат стотици хора. Една вечер майката на Линеа просто не се прибира и момичето тръгва да я търси. Из града става свидетелка на страховити нападения и издевателства и едва се спасява от изнасилване. Вече не може да вярва на никого...

Макс живее с родителите си и двамата си по-големи братя в Южния квартал. Останали без работа, братята му редовно излизат нощем, без да обясняват къде. И един ден, връщайки се, заявяват, че Макс и родителите трябва незабавно да заминат.

Да, но Макс не иска да заминава – дълго се е трудил над презентация, която изгаря от нетърпение да представи в училище. И прави всичко възможно да остане в града – грешка, за която ще плати скъпо. Защото градът се превръща в бойно поле. Няма ток, няма храна, няма лекарства.

Довчерашни приятели стават врагове, а зад маската на загрижеността за човешкото благо често дебнат користни помисли. Сред атмосфера на всеобщ страх и ужас Макс се бори да запази семейството си, но, уви, мракът и в пряк, и в преносен смисъл, е плъпнал навсякъде.

Войната в града развенчава представите на Линеа и Макс за техните близки. Майката на Линеа, грижовна, себеотрицателна медицинска сестра, се оказва доносница и безпощадна мъчителна, а зад привидния идеализъм на Ивер, брата на Макс лъсва властолюбие, деспотичност и бездушие към хорското нещастие.

На български книгата излиза като част от поредицата "Европейски разказвачи", а преводът е дело на Ева Кънева.

За автора

Тюра Теодора Трунста е родена през 1972 година в Елверюм. Днес живее в Осло. През 2007 дебютира със стихосбирката "В понеделник сутрин мъртвите се редят на опашка".

През 2001 г романът ѝ "Ако има още лъжци" е номиниран за Наградата на Министерството на културата за най-добър детско-юношески роман. През 2012 за Наградата на критиците е номиниран романът ѝ "Кучешки мисли".

Тюра Теодора Трунста: "Мракът идва отвътре"

"Мракът идва отвътре" е отличен с Наградата на норвежките критици за най-добър детско-юношески роман за 2016 година. Журито изтъква редица достойнства на творбата: повествованието не обрисува войната само в черно-бели краски и не дава прости отговори на въпроса какво е да си добър човек в условията на повсеместна криза.

Тюра Теодора Трунста: "Мракът идва отвътре"

Как двама млади хора, тийнейджъри, биха преживели пълен обрат в живота им, какво би ги "превело" през времена на крайности, на трудности? В интервю, дадено за българските читатели, тя казва:

"Кризите ни поставят на изпитание и ни показват какви сме. И е твърде възможно силно да се изненадаме кои проявяват геройство, когато е наистина напечено. Често те не са онези, които играят ролята на герои, когато всичко е наред!"