„Ужас“ отново завладява сърцата ни

  • Сподели:
„Ужас“ отново завладява сърцата ни

В разгара на най-страшния месец ужас сковава сърцата ни. Ледени тръпки пролазват по ръцете ни, защото корабите „Еребус“ и „Терор“ отново вдигат котва, за да потеглят към Арктика и да не се завърнат повече.

Скъпи приятели, дългоочакваното ново издание на „Ужас“ на Дан Симънс е вече тук. Вдъхновен от трагичната експедицията на английския благородник сър Джон Франклин, романът на Симънс дава възможно обяснение за случилото се с екипажа от 129 изследователи. През 1845 г. те потеглят с два от най-модерните кораби на своето време и достатъчно храна за три години, за да търсят морски път до Азия през Полярния кръг.

През септември 1846 г. животът на екипажа е сполетян от страховит обрат – корабите засядат в леда край остров Крал Уилям до Канада и не помръдват, а голяма част от храната се оказва негодна заради неправилно съхранение.

Спасителната операция в търсене на двата кораба и следи от екипажа започва през 1848 г. и продължава цели три десетилетия.

 

Какво се е случило с корабите и екипажа?

През 2014 г. най-после е намерен „Еребус“ , а няколко години по-късно и „Ужас“. Но вместо това да хвърли светлина върху съдбата на екипажа, то повдига още въпроси. Корабната конструкция на „Ужас“ била пригодена за тежки удари, но по корпуса липсвали всякакви пробойни. Как тогава корабът е потънал?

Екипът от изследователи, които са го открили, разказва, че „влязохме в столовата, в няколко каюти, намерихме склада с провизиите, където имаше чинии и консерва на рафтовете. Забелязахме две бутилки вино, маси и празни лавици. Намерихме бюро с отворени чекмеджета…“

 

Една смразяваща кръвта история, претворена в книга

Ако тази вълнуваща и мистериозна история не ви е убедила да посегнете към романа на Дан Симънс, може би ще го направят множеството му литературни награди. Той се появява през 2007 г. и бързо се превръща в любима книга на хиляди читатели по света. На следващата година е номиниран за наградите „Бритиш фентъзи“, „Брам Стокър“ и „Шърли Джаксън“ и печели наградата на Международната гилдия на писателите на хорър.

През 2018 г. се появява и сериалът на AMC, който се радва на топъл прием както от страна на зрителите, така и на филмовата критика.