Весела Ляхова: "Бежанци"

  • Сподели:
Весела Ляхова: "Бежанци"

"Бежанци" от издателство "Жанет 45" 

Романът описва трагичната участ на българското малцинство в Гърция до средата на ХХ век, понесло насилието на всички балкански правителства – турски, гръцки, сръбски, български.

Страданието на хиляди българи заслужава да бъде осмислено, усвоено, за да се превърне от травма в исторически и емоционален опит. Първо – за да се подхрани доста ерозиралото ни чувство за национална консолидация.

И второ – за да се засвидетелства на потомците на онези българи, които преди десетилетия са предпочели да останат в родните си места като граждани на гръцката държава, че не са изоставени и че чрез дедите си са част от българското си отечество.

Весела Ляхова

За автора

Весела Ляхова е родена през 1961 г. в гр. Пазарджик. "Бежанци" (2013) е първият ѝ роман. Номиниран е за награда "Хеликон" (2014) и наградата "Роман на годината" (2014) на Национален дарителски фонд "13 века България".

Отличен е с награда "Христо Г. Данов" (2014) и наградата за художествена литература на Портал "Култура" (2014). Романът представи България на Европейския фестивал за дебютен роман в Будапеща през 2014 г.

Отзиви

"Бежанци" е не просто страхотен исторически роман, пропит с болка и драматизъм. Той е едно любовно писмо към миналото, към времената на простия начин на живот, към очарованието на селския бит, към народната сплотеност, към колективното посрещане на радости и скърби. Изключително рядко бижу, достойно и за най-взискателните читатели.

Мартин Янков

"Бежанци" не е светла творба, но пък е творба, която носи просветление. Защото, освен че е глас на автентичната съпричастност към обикновения човек страдалец, книгата твърдо вярва, че е във волята и силата му да опази достойнството си, да удържи в себе си ясна и ярка границата между доброто и злото, да не се пречупи.

Проф. д.ф.н Инна Пелева

Весела Ляхова ни отвежда по малките улички на историята, избягвани от повечето автори. А там е човешкото страдание – неподправено, истинско, без излишен патос, без одеждите на героизма. Силен класически роман, който е написан от български автор, без българската гледна точка да е превърната в яростен фокус на повествованието. Наднационален и човешки.

Отзив в Goodreads