Яхим Топол: "Обичам те до лудост"

  • Сподели:
Яхим Топол: "Обичам те до лудост"

"Обичам те до лудост" от издателство "Парадокс" 

"Обичам те до лудост" е първата стихосбирка на Яхим Топол. Тя излиза през 1988 г. в самиздат и получава наградата за неофициална литература "Том Стопард", а първото ѝ "официално" издание е от 1990 г.

Как изглежда светът през очите на млад, дългокос бунтар, "подривен елемент", който преживява между тайни концерти, дисидентски срещи и спорадични посещения в районното?

Буен, нелогичен, упадъчен – но никога празнословен – в тези ранни поетични творби Топол изгражда своя портрет, с неочаквана самоирония: единственото законно средство за съпротива срещу враждебното статукво. Сред лирическите образи преобладава безразличието, а интимните и еротичните мотиви са облечени в горчивина.

Именно особеният език подчертава визията на автора, че непримиримият дух е дъхът на ъндърграунд културата. Така още тази изначална стихосбирка чертае траекторията на по-късното творчество на Топол, превърнало се в знаме на чешкия постмодернизъм.

За автора

Яхим Топол, един от култовите автори на съвременната чешка литература, е роден през 1962 г. в Прага. Той е поет, прозаик и журналист, текстописец и музикант. Носител е на множество литературни награди, включително "Том Стопард" и "Виленица" за ярък принос към централноевропейската литература. Книгите му са публикувани на повече от десет езика.

Топол е сред най-ярките представители на чешкия ъндърграунд до 1989 г. и подписът му, логично, стои под "Харта 77". Като син на дисидент Топол не може да постъпи в университет и се прехранва като склададжия, хамалин, въглищар и др.

Творческия си път започва като текстописец за ъндърграунд групата Psi vojaci, чийто фронтмен е брат му Филип. (Името на бандата, "Воините-кучета", е директна препратка към романа на Томас Бергер "Малък голям човек".)

През 80-те заедно с други "подземници" Топол основава самиздатски литературни списания като Violit и Revolver Revue. Също така вкарва в Чехословакия забранени книги – през полската граница, с раница на гръб. Тези негови нежелателни занимания му печелят определена популярност сред органите на реда.

След промените Топол издава в две стихосбирки поезията си от 80-те – "Обичам те до лудост" (1991) и "Във вторник ще има война" (1992). Голяма известност му донася романът "Сестра" (1994), който се налага като една от знаковите книги на чешката проза от 90-те и на чешкия постмодернизъм като цяло.

През 2008 г. по книгата е заснет и филм. Следват романите "Ангел" (1995), "Нощни работи" (2001), "Катран" (2005), "През студената земя" (2009).

В момента Яхим Топол е програмен директор на библиотека "Вацлав Хавел" в Прага.

Откъс

Яхим Топол: "Обичам те до лудост"

Новото заглавие на издателство "Парадокс" е "Обичам те до лудост" от Яхим Топол - първата стихосбирка на автора. Тя излиза през 1988 г. в самиздат и получава наградата за неофициална литература "Том Стопард", а първото ѝ "официално" издание е от 1990 г. 

Яхим Топол: "Обичам те до лудост"

Яхим Топол е един от култовите автори на съвременната чешка литература. Той е поет, прозаик и журналист, текстописец и музикант. Носител е на множество литературни награди, включително "Том Стопард" и "Виленица" за ярък принос към централноевропейската литература.