Яня Видмар: "PINK"

  • Сподели:
Яня Видмар: "PINK"

"PINK" от издателство "Емас"

Когато си тийнейджър не всичко е розово... особено в Югославия! Романът на една от най-известните словенски писателки е вратичка към неотдавнашното минало, без да му липсва чувство за хумор

Какво може да свързва амазонската джунгла, чешките рицари на крал Карл, норвежките митологични създания и бивша Югославия?

Янца е ученичка в гимназията и като всяко младо момиче има мечти. Да намери своето момче, да бъде красива и харесвана... Но най-голямата ѝ мечта е да има дънки, истински западни дънки.

"Глупости – ще кажат днешните тийнейджъри, - какъв ѝ е проблемът?" Проблемът на Янца е във времето, в което живее – краят на 70-те, началото на 80-те години на миналия век. И в държавата – социалистическа Югославия.

"PINK" разказва за израстването в Югославия по времето на Комунистическата партия, когато фон на детството е членуването в пионерската организация на Йосип Броз Тито, последвано от юношество в свят, тотално различен от сегашния.

Без мобилни телефони и компютри, често и без електричество, времена на хипита и пънкари, на работници, живеещи в огромни блокове, времена без маргарин Рама, дънки Ливайс, шоколад Милка или банани.

Книгата е разделена на седем глави, засягащи различни емблематични случки в живота на главната героиня Янца, с която се запознаваме едва седемгодишна. В деня на приемането ѝ за пионерче тя повръща върху униформата си шоколадовите бисквити, изядени по-рано, и го приема за съдбовен знак, че е изповръщала бъдещето на страната.

Ако държавата се разпадне, вината ще е изцяло неина! "PINK" ни среща с младежи във вечно търсене на ценности като найлонови чорапи и плочи на Sex Pistols, с родители, вманиачени по добруването и здравето на лидера, които окичват антените с вилици и лъжици, та да прихванат по-добър телевизионен сигнал и да разберат добре ли е...

Най-вече обаче това е книга, която пулсира от живот и смях, самориония и намигвания към миналото. Историята проследява едно привидно толкова различно израстване, но темите са универсални за възрастта – сблъсъците с новите проблеми, които поднася навлизането в територията на възрастните, семейните взаимоотношения, търсенето на себе си.

За автора

Авторката Яня Видмар е една от най-популярните и утвърдени словенски писателки за деца и юноши с повече от 40 издадени книги, носителка на най-престижните национални награди.

За "PINK" тя получава Националната награда на Словения за детско-юношеска литература "Вечерница" за книга на годината.

Яня Видмар: "PINK"

Поредицата "Европейски разказвачи" на издателство "Емас" е дом на тези и още най-различни светове, приютявайки най-доброто от литературата за млади читатели на континента. "PINK" е най-новото попълнение към награждаваната колекция и я четем в превод от словенски на Ганчо Савов.

Яня Видмар: "PINK"

Авторката Яня Видмар е една от най-популярните и утвърдени словенски писателки за деца и юноши с повече от 40 издадени книги, носителка на най-престижните национални награди.