Ю Несбьо: "Синът"

  • Сподели:
Ю Несбьо: "Синът"

"Синът" от издателство "Емас" 

30-годишният Сони Лофтхюс е прекарал близо половината от живота си в затвора, където в замяна на самопризнания за чужди престъпления получава така нужното му гориво – хероин. Поддал се е на зависимостта след като баща му се самоубива, избирайки смъртта пред това да бъде публично разобличен като подкупно ченге.

Сони е изключително удобен на вкоренената йерархия на корупцията: адвокати, надзиратели, полицаи, дори свещеникът полагат усилия да го държат надрусан и зад решетките, за да "освобождава" когото е нужно от извършеното.

В затвора обаче има необичаен "статут" – останалите затворници вярват, че той има специална дарба и умее да дава опрощение. Докато една внезапна изповед не променя всичко. Той разбира внимателно пазена тайна за баща си и открива ново гориво – отмъщението.

Осло отново оживява в мрачни краски изпод вещите ръце на Несбьо, а зад кулисите местната власт, едрият бизнес, полицията и съдът се вихрят в танц с властелините на подземния свят – тези, далеч от ръцете на закона.

Едновременно с това романът стъпва върху характерните за норвежеца връзки като баща – син, закон – справедливост, мъст – предубеждение, вина – изкупление. А в самата сърцевина на романа стои една велика любовна история.

Надяваме се рано или късно да гледаме и екранизацията по "Синът", правата за която закупи продуцентската компания на Джейк Джиленхол, а начело на продукцията стои името на невероятния Дени Вилньов, режисьор на "Дюн", "Сикарио", "Блейд Рънър 2049" и др.

За автора

Норвежецът Ю Несбьо отдавна няма нужда от представяне – започнал писателската си кариера с емблемата "следващия Стиг Ларшон", името му вече се е превърнало в собствен еталон и мерило за качество.

Книгите му могат да се намерят на повече от 50 езика, а продадените екземпляри са над 45 милиона. С всеки свой роман попада на върха на литературните класации, а "Холивуд Репортър" го определят за един от най-влиятелните писатели в Холивуд.

Заслуга за всичко това има изключителната централна фигура на криминалната му поредица, разрушителният и саморазрушителен инспектор Хари Хуле. Вечните му пороци, безпогрешният му усет и деструктивна изобретателност го правят неустоим за читателите и всички очакваме с нетърпение следващата възможност да се срещнем с него.

Но талантът на Несбьо блести и в самостоятелните му романи, както българската публика вече знае от издадените у нас досега.

Отзиви

"Брилянтен трилър, но и трагична, трогваща история за преплетените пътища на герои в отчаян танц да избегнат неизбежната задънена улица на края им."
Буклист 

"Един от най-добрите, дълбоките и богати романи на Ю Несбьо, макар и без Хари Хуле."
Къркъс Ривюс 

 

Ю Несбьо: "Синът"

 "Синът" бе единственият роман, непреведен на български до момента. Но не заслужаваше да чака толкова дълго, защото определено е сред най-добрите му изобщо. Напълно утолява жаждата за инспектор Хари Хуле!

Ю Несбьо: "Синът"

Норвежецът Ю Несбьо отдавна няма нужда от представяне – започнал писателската си кариера с емблемата "следващия Стиг Ларшон", името му вече се е превърнало в собствен еталон и мерило за качество.