Защо е важно да си поставяме трудно постижими цели

  • Сподели:
Защо е важно да си поставяме трудно постижими цели

Предназначението на целите е да разберете в какъв човек трябва да се превърнете, за да ги направите реалност.

Проучване, проведено в Харвардския университет, събира данни за това колко от студентите са изразявали личните си цели в писмена форма. Акт, който сам по себе си е изключително важен, защото създава невидима подсъзнателна връзка, която мотивира допълнително на по-дълбоко психическо ниво. 

Според изследването едва три процента от студентите имали ясна формулировка за целите си. Няколко години по-късно проучването било повторено и резултатите сe oказали много интересни. Въпросните три процента от студентите не само се чувствали по-удовлетворени вътрешно, но също така били и по-добре финансово обезпечени. 

След като споделя този пример в своя лекция от аудио поредицата „Откровен разговор с Питър Сейдж“, мотивационният коуч формулира следния принцип:

„Ако не формулирате и запишете целите си, то най-вероятно ще работите за някого, който го е направил.“

Експертът в областта на личностното развитие доразвива тезата си с обяснението, най-важната част от поставянето на цели не е в реализирането им. Предназначението им е да разберете в какъв човек трябва да се превърнете, за да ги осъществите. 
Идеята е, че ако искате да постигнете нещо и знаете от самото начало как да го направите, значи целите ви са прекалено лесни и прости.

Ето защо в идеалния случай не е препоръчително да си поставяте такива, които можете да реализирате за един живот. И обратното –  магията и силата на поставянето на трудни и амбициозни цели е неописуема

Хората, които живеят според този принцип, могат да се опитат да ви обяснят колко могъщо усещане е, но в интерес на истината никога не бихте ги разбрали напълно, докато вие самите не го изпробвате за себе си. 

Поставянето на трудно постижими цели е важно, защото ще ви накара да се концентрирате не върху крайния резултат, а върху пътя към постигането му. 
Нека да предположим, че искате да станете по-добър в хобито, бизнеса или професията си и не ви достига съвсем малко, за да успеете.

В контекста на маратон в пустинята, който е с дъжлина 250 километра, това би било еквивалентът на отпадане от него двадесетина километра преди финала. Попадайки в тази ситуация, човек е по-склонен да упреква себе си, докато в действителност трябва да е горд, че е успял да премине повече от 200 км в тежкия пустинен климат.

Дори да сте се отказали малко преди финала, в процеса на самото състезание вие сте се превърнали в по-силен и способен човек от този, който сте били на стартовата линия. Този начин на мислене ще свали малко от психическия товар на плещите ви и ще ви помогне в дългосрочен план. Ще започнете да си поставяте цели, които ще ви принудят да се развивате и ще ви помогнат да станете по-силни и самоуверени. 

За поредицата „Откровен разговор с Питър Сейдж“:

Повече от десетилетие аудио поредицата „Откровен разговор с Питър Сейдж“ показва на слушателите как да различават моделите на поведение у себе си и околните и как да ги анализират правилно. Съдържанието на 11-те разговора е публикувано в книгата – „Успехология. Нагласи, ценности и визия на щастливия човек“ – специално от и за българските читатели и последователи на автора.