12 странни стандарти за красота от цял свят

  • Сподели:
12 странни стандарти за красота от цял свят

Модата и стандартите за това кое е красиво и кое не са променлива константа. Докато днес едно е на мода, утре то може да бъде оставено в миналото и на негово място да е точно обратното.

В близкото минало на мода са били неща, които днес ни се струват, меко казано, странни. Колкото и невероятно да ни се струва обаче, те са били истински хит и всеки, който е искал да е на гребена на вълната, ги е следвал.

Понякога това е водело до комични ситуации, а в други случаи е застрашавало живота на модните последователи.

За да разберете за какво става на въпрос, днес ще ви запознаем с едни от най-странните и необичайни стандарти за красота от историята. Към момента може и да ни се струват меко казано недопустими, но навремето хората са жертвали здравето си, за да ги постигнат и да са в крак с модата.

Ето най-странните стандарта за красота през времето:

1. Големите чела и Ренесанса

Дамите от времето на Ренесанса са се стремели да имат колкото се може по-големи чела. Доказателството намираме в портретите от онези години. Големите и заоблени чела са били важен индикатор за красота. Жените са били готови буквално на всичко, за да постигнат този външен вид. Това включва бръснене на косата.

2. Не на миглите и веждите през Ренесанса

Дамите по време на Ренесанса не бръснели само косата си. В онези години наличието на мигли говорело за прекалена сексуалност. Ето защо премахването на миглите и веждите било истински хит.

3. Плат по лицето

Парчета от плат, поставени по лицето, говорели за висока класа през 18 век. След като модата на големите чела отминава, идва тази на многото грим. Тя включва и поставянето на малки парчета от плат по лицето си. Те са в най-различни форми – звезди, кръгове и квадрати. Ако парчето е поставено до устните, говори за желание за флирт. Ако пък е на дясната буза, означавало, че дамата е сгодена.

4. Боядисаните крака по време на Втората световна война

По време на Втората световна война има недостиг за найлон, а това превръща намирането на чорапогащници с по-тъмен цвят в мисията невъзможна. Въпреки това те се считали за необходимост. Ето защо индустрията произвежда бои, предназначени за боядисване на краката, които наподобяват цветовете на така нужния аксесоар. Крака, покрити с боя и такива, обвити в чорапогащник, не могат да бъдат различени, ако е нанесена както трябва. Някои дами обаче боядисвали краката си с каквото намерят у дома.

5. Оформянето на черепа на децата при маите

Маите целенасочено деформирали черепите на децата. Около 1000 година пр.Хр. главата на бебето била придържана до дъска или връзвана до различни оръдия. Това е било символ за красота както при момичета, така и при момчета. Подобни практики е имало още при хуните, хавайците, инките и някои племена в Северна Америка.

6. Дългите нокти в Китай

По време на династия Цин мъже и жени са имали нокти, дълги между 20-25 сантиметра. Това били признак на богатство – ноктите им били толкова дълги, защото не им се налагало да работят и да нараняват ръцете си. Всички те разчитали на слуги, които ги обличали и дори ги хранели.

7. Мъжките прасци през Средновековието

Прасците на мъжете били на особена почит по време на Средновековието. За да са модерни, мъжете носели дълги чорапи. Хенри VIII например бил известен с отличните си прасци.

8. Черните зъби в Япония

В продължение на хиляди години японките нарочно потъмнявали зъбите си. Те го правели веднага след като сключели брак. Модата се задържа до 19 век и е символ на красота и семейна отдаденост.

9. Квадратните деколтета

Големите квадратни деколтета идват на мода през 17 век. Бюстът е нещото, на което всяка жена се стреми да акцентира. Белотата на кожата също е на почит – колкото по-бяла е, толкова по-богата е жената. Тя показва, че можела да си позволи да стои по цял ден у дома, а не да се пече на слънце като простите работници. Жените започват да рисуват по тялото и бюста си сини вени, за да накарат хората да мислят, че кожата им е толкова бяла, че прозира.

10. Еротични пиърсинги по време на Викторианската епоха

Викторианската епоха обикновено се свързва с модата на колосаните дрехи, черния цвят и показването на колкото се може по-малко от тялото. Ето защо е странно, че в същото време на мода е бил и еротичният пиърсинг. За кратък период от време богатите жени поставяли обеци на гърдите си, които често свързвали чрез малка верижка. Мъжете също си поставяли пиърсинги на половите органи, които били наричани Принц Албърт. Счита се, че принц пръв си сложил обеца там долу.

11. Корсет на развода

Желанието на жените да имат по-раздалечени гърди води до създаването на т.нар. "Корсет на развода". Модата властва от 16 от 19 век. Жените тогава носят различни видове корсети, като някои от тях ги стягали до такава степен, че едва успявали да си поемат въздух. През 19 век корсетите се променят, защото дамите искат да имат колкото се може по-раздалечени гърди. Основната цел на новия "Корсет на развода" е да разделя гърдите, образувайки голямо пространство помежду им.

12. Разноцветните вежди в Китай

Древните китайки често сменяли цвета на веждите си. С това те показвали колко са креативни. Черно, синьо или зелено – модерният цвят се сменял всяка седмица. Династията Хан например налага изострените вежди.

Източник: laf.bg