6 известни и красиви жени, които някога са били мъже

  • Сподели:
6 известни и красиви жени, които някога са били мъже

Европейският съюз смята да въведе трети пол. В понятието трети пол ще има две подкатегории - транссексуални и интерсексуални.

Траннсексуалните са хора, сменили оперативно своя пол, а интерсексуалните - хора, които имат вродени полови белези и на мъж, и на жена.

Ето шест красиви и успели дами, които са се родили мъже, но са избрали да "минат под дъгата" и да се превърнат в това, за което са мечтали.

6 известни и красиви жени, които някога са били мъже

6. Лили Елбе

Лили Елбе, родена като Eйнар Могенс Вегенер – датски художник и първият човек, върху когото е извършена експериментална операция за смяна на пола.

Ейнар е роден на 28 декември 1882 г. във Вайле, Дания, като мъж. В началото той е много талантлив художник пейзажист. Известно е, че докато е студент в Кралската датска академия за изящни изкуства в Копенхаген, се среща с Герда Готлиб и през 1904 г. те се женят. Семейството им е необичайно – въпреки че Ейнар официално е мъж, те изглеждат повече като лесбийска двойка.

Ейнар и Герда пътуват много и през 1912 г. се преселват в Париж, където художникът започва открито да се показва в женски дрехи и да се представя за измислената Лили Елбе. Лили става най-добрият и любим модел на Герда, която през същото време е и изключително влиятелен моден фотограф.

Тя води двоен живот около две десетилетия – по документи е мъж, а в обществото – жена. Изключително активна е и обича развлеченията, а и има много ухажори, които даже и не подозират, че е мъж. Според някои сегашни източници Лили всъщност е била интерсекс, но е невъзможно да се потвърди това.

През 1930 г. Лили отива в Германия, решена да си направи операция по смяна на пола. Тогава този клон на хирургията е още на експериментално ниво и подобна операция е риск, но все пак Лили решава да поправи грешката, която допуска природата.

Снимки: wellcomecollection.org / wellcomecollection.org

6 известни и красиви жени, които някога са били мъже

3. Лаверна Кокс

"Ние не сме това, което другите хора казват, че сме. Ние сме това, което знаем, че сме и това, което обичаме." - Лаверна Кокс

Американската актриса, модел и адвокат Лаверна Кокс се замисля за операция за смяна на пола още на 11-годишна възраст. От детството си Лаверна не се чувства удобно в мъжко тяло.

Най-известната й роля е в сериала "Оранжевото е новото черно", където героинята й засяга активно темата за транссексуалността. Има номинация и за наградата "Еми".

През 2015 г. Лаверна Кокс стана първият транссексуален модел, който позира за корицата на списание "Тайм". Снимката е придружена от надписа "Кръга на транссексуалните хора: нова стъпка за борбата за правата на човека в Америка".

Най-влиятелната транссексуална актриса може да се похвали със състояние от 2 млн. долара. 

Снимки: Netflix / Laverne Cox/Twitter  

6 известни и красиви жени, които някога са били мъже

4. Амия Скот

Амия Скот е актриса, модел и гримьор, вдъхновяваща се от стила на поп иконата Риана и Лил Ким - една от най-успешните жени в рапа.

Родена е в Ню Йорк през 1988 година.

Започва процеса на смяна на пола, когато е на 17 години. Слага си силикон, увеличава си дупето, има и козметични корекции по лицето.

Снимки: Amiyah Scott/Twitter / Amiyah Scott/Twitter 

6 известни и красиви жени, които някога са били мъже

5. Джена Талакова

Канадката Джена Талакова, която сменява пола си на 19 години, е първата транссексуална персона, допусната до участие в националния етап на конкурса "Мис Вселена" през 2012 г.

Прецедентът отваря врати на други транссексуални, които от пролетта на 2013 г. официално могат да участват в "Мис Вселена" - конкурсът за красота на Доналд Тръмп.

Снимки: Jenna Talackova/Twitter / wenn.com  

6 известни и красиви жени, които някога са били мъже

1. Кармен Карера

Карера е първият транссексуален ангел на Victoria's Secret, имащ в банковата си сметка няколко милиона долара от хонорари.

Става известна след участията си в различни американски реалити формати, сред които и RuPaul’s Drag Race.

Кармен е щастливо женена за дългогодишния си приятел Ейдриън Торес и заедно отглеждат двете му дъщери.

Снимки: jerseycitypride.com / Imgur  

6 известни и красиви жени, които някога са били мъже

2. Андрея Пейч

Андрогинът Андрей Пейч, който през 2014 г. се превърна в Андрея Пейч, е може би най-известният трансджендър модел.

Андрея е родена в Босна и Херцеговина на 28 август 1991 г.

Снима се и в множество рекламни кампании, дори партнира на Тилда Суинтън и Дейвид Боуи във видеоклипа му The Stars (Are Out Tonight).

Сред любимите модели е на дизайнерите Жан-Пол Готие и Марк Джейкъбс.

Снимки: Behance / Behance