Дуа Липа - световният феномен

  • Сподели:
Дуа Липа - световният феномен

Името ѝ "Дуа" означава любов на албански.
Толкова е отдадена на кариерата си в музиката, че на 15 години заминава сама да живее в Лондон. Няколко години по-рано семейството ѝ се връща обратно в Косово. Преди заветното подписване с лейбъл, Липа използва социалните мрежи, за да се популяризира, най-често правейки кавъри на песните на известни изпълнители. Определя ранната си музика като "тъмен поп", но във втория ѝ албум Future Nostalgia има по-забавни мелодии. 
Сътрудничила си е с много световноизвестни артисти, като Елтън Джон, Майли Сайръс и Крис Мартин.

Дуа Липа е родена в Лондон, Англия, на 22 август 1995 г. През 1992 г. родителите на Липа, Дукаджин и Анеса, бягат от Прищина, Косово, за да се спасят от конфликта в бивша Югославия. Като косовски албанци непрекъснато са били мишена на сръбския президент Слободан Милошевич. Пристигат в Лондон като бежанци. Въпреки че и двамата били студенти (бащата на Липа учи стоматология, а майка ѝ - право), те работели в ресторанти, за да свързват двата края в новия си дом. 

Липа споделя подкрепата си за палестинците, правото на аборт, правата на жените, движението Black Lives Matter и правата на хомосексуалните по света.

Тя призова хората в Обединеното кралство да гласуват за лейбъристите и подкрепи Бърни Сандърс по време на президентската кампания в САЩ през 2020 г.

Заедно с баща си Липа създава фондация Sunny Hill, организация, която подпомага младите хора в Косово. Опитът на семейството ѝ я кара да се тревожи за бъдещия статут на имигрантите и бежанците в Обединеното кралство след Brexit.

Когато Дуа била на 11 години, нейният учител по музика ѝ казал, че не може да пее, тъй като гласът ѝ е твърде нисък. Навярно вижда до къде е стигнала днес.
Тя е първата жена артист, получила пет номинации за Brit Award.
През 2018 г. е номинирана за британска женска соло изпълнителка, както и за британски албум и видео на годината. Все титли, които я правят първата жена артист спечелила пет номинации в Brits. В крайна сметка отнася у дома две от тях - British Female Solo Artist и British Breakthrough Act.

През 2018 г. Дуа се завърна в град Прищина, Косово, за да получи първия ключ за града от кмета. 

През 2019 г. е удостоена с "Грами" за най-добър нов изпълнител.
На 63-то издание на наградите "Грами" Дуа печели за най-добър вокален поп албум на годината.

Последователите ѝ в Instagram наброяват огромните 76.4 милиона.

Липа е официално рекламно лице на Yves Saint Laurent Beauty, както и партюмът на марката, озаглавен неслучайно Libre.
В кампанията за парфюма изпълнителката представя свободата на днешната жена, излизаща отвъд душевното състояние. Липа ни предизвиква да следваме нашата животинска природа.Няма никакво съмнение, че Дуа Липа е световен феномен, завладявайки легион от фенове. Тя се превърна в истинска референция не само в музиката, но и в света на модата и стила. 


"Всичко, което правя, е много автобиографично. Опитвам се да бъда като отворена книга и да дам на публиката всяка част от себе си."