Джулиан Мур: "Остаряването е привилегия"

  • Сподели:
Джулиан Мур: "Остаряването е привилегия"

Джулиан Мур разкритикува езика, използван за стареещите жени.
Според нея да се каже, че една жена "остарява грациозно" е напълно сексистко.
Мур се присъединява към Дженифър Анистън в осъждането на езика, използван спрямо стареещите жени.

В интервю за списание As If Мур, 61-годишната актриса разкритикува термина:


"Никой от нас няма опция дали да остарее по благоприятен или неблагоприятен начин. Когато нямаш такава опция, остаряването не е нито положително, нито отрицателно. То просто е факт.
Това е част от човешкото състояние, така че не е необходимо да говорим за него, сякаш е нещо, върху което имаме контрол.", категорична бе Мур.


През миналата година, в интервю за The Sunday Times, актрисата разкритикува онези, които гледат на стареенето като на нещо негативно.


"Изглежда толкова глупаво да се говори за това като за нещо негативно, когато да продължаваме да остаряваме, е привилегия."


Мур, която спечели Оскар за най-добра актриса за "Still Alice" от 2014 г., не е първата голяма холивудска звезда, която повдига темата около стареенето на жените. Звездата от ''Приятели" и ''Сутрешното шоу" Дженифър Анистън заяви пред InStyle през 2019 г., че начинът, по който се отправят комплиментите на жените от типа "изглеждаш добре за възрастта си" - е нетактичен и погрешен.


"Физически се чувствам невероятно. И е странно, че изведнъж ми се заявява, че изглеждам добре за възрастта си. Мисля, че е хубаво да установим някакви граници в този израз." - смята Анистън.

Начинът, по който се гледа на остаряването в Холивуд, отдавна е проблем, обсъждан от много актриси.
По време на речта си за приемане на наградата на Гилдията на екранните актьори за 2018 г., за ролята си в "Големите малки лъжи", Никол Кидман насърчи фигурите от индустрията да създават истории за жени от всякакви възрасти. Актрисата каза, че преди 20 години в бранша жените над 40 години са били изхвърлени от този момент от кариерата си, но сега, благодарение на "първичните изпълнения", кариерата им може да надхвърли 40-те.


"Призовавам сценаристите, режисьорите, филмовите студиа и продуцентите да инвестират страст и средства в създаването на нашите истории. Ние доказахме, че можем да се справим с това. Можем да продължим да работим, но само с подкрепата на индустрията."


Междувременно, в интервю за iNews, Джулия Робъртс сподели, че отказва да позволи на възрастта да определя нейната кариера.