Филърите за лице - какво трябва да знаем за тях

  • Сподели:
Филърите за лице - какво трябва да знаем за тях

През последните години филърите за лице започнаха да набират все по-голяма популярност сред дамите. Не е нужно да сте роб на суетата, за да им кажете "да".

Достатъчен е само един досаден белег, който ви притеснява от години, за да потърсите спасението от него в тези малки съюзници в борбата с естетическите несъвършенства и възрастовите промени по лицето. Специалният състав на тези инжекционни пълнители прониква в дълбоките слоеве на кожата и запълва липсващата или загубена тъкан.

Филърите се вкарват в местата, където се образуват бръчки и гънки. Например в назолабиалната бразда, в ъглите на устните, областта около устата, под очите, а също така и в скулите и други части от лицето.

Филърът, който представлява гъст гел, се инжектира с помощта на тънка игла и се разпространява в гънката, като я изпълва отвътре. Процедурата обикновено отнема от 30 минути до един час. Зоната, в която препаратът се вкарва, обикновено предварително се обезболява със специални средства, ако в състава на препарата няма включен анестетик.

Ефектът зависи от състава на препарата и обикновено е забележим веднага след корекцията.

Видове филъри

Препаратите на основата на хиалуроновата киселина са най-употребявани

Те се разтварят в дермата с течение на времето. Хиалуроновата киселина, която е естествен компонент за кожата, се разпределя равномерно в тъканите като добре коригира дефектите по кожата, не предизвиква алергични и нежелани реакции и почти не се усеща. Ефектът след тези процедури трае от половин до една година.

Дермални филъри на основата на колаген

Както е известно, колагенът е белтък, който е основният компонент на съединителните тъкани в нашия организъм, затова препаратите на основата на това вещество са близки по състав до кожата ни. Колагенът се натрупва в тъканите, затова страничните ефекти са сведени до минимум, а състоянието и външния вид на кожата видимо се подобрява. Филърите на основата на човешкия колаген често се използват за премахването на фини бръчици по лицето, дребни дефекти, а също и в суперорбиталните зони.

Препаратът, в чийто състав се съдържа свински колаген, се използва за коригиране на дълбоките бръчки по лицето – назолабиалните, между веждите, както и естетически непривлекателните белези и дефекти. Срокът за действие на коригиращия ефект на колагеновите филъри е средно около 3 месеца.

Филърите на основата на калциев хидроксиапатит

Те са по-плътни от другите, затова често се използват за запълване на дълбоките бръчки и за придаване на допълнителен обем. В същото време те стимулират изработването на колаген и еластин в тъканите и с тяхна помощ може да се подобри състоянието на кожата на лицето, правейки я еластична и с идеална текстура.

Филърите на основата на полимлечната киселина

Те проникват дълбоко в тъканите на кожата и действат по-активно и продължително. Те могат да коригират както фините мимически бръчки, така и по-дълбоките, както и белезите и дефектите в различни зони от лицевата повърхност: около устата, назолабиалните гънки, брадичката.

Вкарването на филъри на основата на полимлечна киселина не е еднократна процедура. Обикновено се предлага курс от 3-4 инжекции, които се нанасят с известен промеждутък в рамките на месец. Резултатът не се забелязва веднага. Той се проявява след няколко сеанса, но периодът на действие е един от най-продължителните – около 2 години.

Има ли противопоказания?

Противопоказанията при филърите са същите като при всички инжекционни процедури в козметологията. Не бива да се поставят инжекции, ако кожата на пациента е разранена вследствие на алергична реакция, екзема или инфекциозно възпаление в зоната на поставяне на препарата. Същото важи и в случаите на остри вирусни инфекции, автоимунни заболявания, при обостряне на хроническо заболяване, през периода на бременността и кърмене, както и при онкоболни.

Рисковете, свързани с инжектиране на дермални филъри, са различни при различните видове филъри и варират в зависимост от перманентността на субстанцията. При използването на филъри, които не са естествени за човешкото тяло, се налага предварително тестване за алергична реакция. Възможно е и инфектиране на третираната зона. Усложненията при тази процедура са рядко срещани и като цяло са временни.

Първоначално в инжектираните зони може да се появи чувство на вцепененост, червенина, подуване и леки синини. Тези неудобства могат да бъдат намалени чрез изстудяване на зоната и обикновено изчезват след няколко дни. При някои филъри третираното място първоначално може да се подуе леко. За няколко часа този нежелан ефект изчезва.

Ако сте решили да си поставите филър/и обърнете внимание на избора на клиника и специалист, който ще извърши процедурата. Тъй като медицината винаги е свързана с определени рискове, затова е важно лекарят да бъде компетентен. Така ще постигнете желания ефект от процедурата и всичко ще е безопасно. Обърнете внимание също така дали препаратът е сертифициран.

Текст: Нора Атанасова / fashioninside.bg