Грешки, които да не допускате, ако боядисвате косата си сами

  • Сподели:
Грешки, които да не допускате, ако боядисвате косата си сами

Боядисването на косата в домашни условия е доста смело начинание, което може да бъде завършено успешно, стига да знаете как. За да ви улесним, ви представяме списък с най-често допусканите грешки и съвети как да ги избегнете от коафьорките Стефани Джонсън, Джули Фийтърман и Беки Стърм.

1. Искате драстична промяна на цвета

"Това е най-лесният начин да се озовете без време във фризьорския салон, харчейки голяма сума пари за корекция. Начинанието ви би се увенчало с успех единствено, ако имате научни познания за боите. В противен случай не препоръчвам драстични смени на цвета в домашни условия", казва Джонсън пред sheknows.com.

2. Избрали сте си грешния цвят

Големият проблем с боите за коси, които стоят по рафтовете на магазините е, че понякога създават грешна представа за цвета. И се получава така, че резултатът е коренно различен от това, което сте си представяли.

Например: Вземате си боя, на която пише, че цветът е златист, но след като вече сте се боядисали, се оказва, че стои оранжево.

Професионалистът обаче знае как да смеси багрите така, че да направи цвета по-плътен. "Затова е добре да потърсите съвет от стилист или да откриете нюанс, който съвпада с вашия тен", съветва Фийтерман.

3. Не знаете правилата

Сигурно ще попитате: "Какви правила?". Боядисването на косата е и изкуство, и наука. "Златното" правило е, че не се нанасят различни цветове един върху друг.

"Ако цветът на вашата коса е, да речем, тъмен шоколад, но търсите по-светъл тон (например меденозлатист), не си мислете, че новият цвят ще смекчи стария. Всъщност, нанасянето на новия ще направи така, че косата ви да изглежда още по-тъмна, оставяйки ви с по-светли корени", обяснява Джонсън.

4. Мислите, че боята за коса не е перманентна

Това е една от най-големите заблуди, според Фийтърман. Защото повечето от боите си остават перманентни, независимо какво пише на етикетите.

"Цветът може и да избледнее, но си остава, а това се отразява на косата при следващото боядисване. Затова е много важен първоначалният цвят, който ще изберете, независимо дали го рекламират като перманентен или временен", казва Фийтърман.

5. Не се боядисвайте, когато сте в емоционален стрес

Може и да ви звучи странно, но е факт. Раздяла, нова работа, уволнение – това са все неща, които могат да изкарат жената от равновесие, но не е добра идея да си го изкарвате на косата.

Последиците от това, което ви се е струвало страхотна идея след няколко чаши вино вечерта, на сутринта може да са катастрофални. Защото изпразването на кутията с черна боя няма да направи нищо друго, освен да ви накара да си запазите часове при фризьора за три месеца напред, за да си върнете отново цвета. "Боите за коси, особено тъмните, са много силни", казва Джонсън.

6. Не нанасяте боята равномерно

Това е най-коварната грешка, защото няма как да разберете, докато вече не е станало прекалено късно. Това е и голямата разлика при домашното боядисване и това във фризьорските салони.

"На практика, самобоядисването е гаранция за неравномерно нанасяне на цвета на тила. Най-видимо е при жени, които се опитват да изсветлят малко цвета или да станат блондинки", обяснява Фийтърман.

Най-добре е или да се обадите на приятел, който да ви боядиса, или да се консултирате със стилист дали е добра идея да минете една тоналност по-долу.

7. Боядисвате се прекалено често

Повечето жени хващат боята и четката всеки път, когато имат нужда само от ретуш (коригиращо оцветяване), за да си спестят едно ходене във фризьорския салон. Тази спестовност обаче създава друг проблем – цветовете се застъпват.

Ретуширането е успешно само тогава, когато се боядисват израсналите косми – задача, която изисква професионално обучение. "А застъпването на цветовете води до тъмни краища и светли корени. Честото боядисване пък прави косъма чуплив", казва Беки Стърм.

8. Използвате обезцветител

Това е гроляма грешка, според специалистите. "Премахването на вече съществуващ перманентен цвят е нещо, което трябва да бъде оставено в ръцете на професионалисти, защото не е еднократно действие", казва Джонсън.

"Превръщането на брюнетката в блондинка например е продължителен процес. Не си мислете, че ще минете само с обезцветяване. Тук става въпрос за тоналности, предишен цвят, начин на живот, навици и още много неща, за които истинският професионалист ще поговори с вас, когато решите да се изсветлите", допълва тя.