Истини и митове за красотата

  • Сподели:
Истини и митове за красотата

Гланцът е по-полезен за устните, отколкото червилото

Не е вярно. Той наистина съдържа мазнина и затова предпазва от студ и вятър. Въпреки това по-добре подхранващи са червилата с хидратиращи компоненти, витамини и леки масла. Повечето червила притежават способност за защита от ултравиолетовите лъчи, което предпазва чувствителната кожа на устните от вредното слънчево въздействие.

Слабите жени не получават целулит

Не е вярно. Те страдат толкова често от целулит, колкото и пълните. Причината за целулита е слабата съединителна тъкан. Спортните жени не се оплакват толкова често, защото чрез мускулно натоварване тъканта може да се заздрави и да се избавите от целулита. Подходящи спортове: плуване, гимнастика.

Водоустойчивите спирали правят миглите лесно чупливи

Не е вярно. Точно обратното - тушът за мигли съдържа освен оцветител и подхранващи вещества като протеини и витамини. Той покрива защитно косъмчетата, прави ги по-твърди и блестящи. Вечер е необходимо основно почистване - през нощта миглите може да се слепят и тогава има вероятност наистина да се пречупят.

Космите на краката растат повече, когато се бръснат

Не е вярно. Космите, които растат след бръснене, са само по-силни и бодливи, тъй като са отрязани, докато отскубнатите растат островърхи и по-фини.

Който спортува много, отслабва и диетите са излишни

Не е вярно. При спортуването мазнините се превръщат в мускулна маса, която тежи повече от мазнините. Чрез спорта може да увеличите теглото си. Наистина ще изглеждате много по-добре, защото тялото ви е стегнато и здраво. Който иска да отслабне, трябва да спазва диета.

Сто сресвания с четка дневно правят косата лъскава

Не е вярно. При прекаленото разресване е възможно дългата коса по-скоро да се скъса. Следователно тя няма да е лъскава, а изхабена и трудна за подреждане. По-рано се е препоръчвало дългите коси да се решат по сто пъти, за да може естествената мазнина, която се намира към корена на косъма, да се разпредели по дължината му. Смятало се е, че това ще попречи на неговото изсушаване. Днес се използват специални препарати, които поддържат косъма еластичен по цялата му дължина.

Косата расте по-бързо, ако се подстригва

Не е вярно. Косата израства с около сантиметър, сантиметър и половина на месец. За растежа й се грижат корените на космите, а те функционират винаги еднакво. Но скоро подстриганата коса изглежда по-обемна, защото връхчетата на отрязаните косми са по-твърди.

Всекидневното къпане вреди на косата и кожата на главата

Това е вярно и не. Вредно е тогава, когато се използва прекалено силен шампоан и косата се суши на горещо. Тези два фактора заедно може да доведат до изсушаване на косата и дразнене на кожата. Но когато шампоанът е мек (с киселинност pH = 5,5), може да се използва всеки ден. Препоръчва се той да съдържа подхранващия D Panthenol. Също така важно е и указанието на опаковката "за често миене на коса". При сушене сешоарът трябва да е на разстояние около 20 см от косата.

Естествените почистващи средства са по-добри за кожата, отколкото синтетичните

Не е вярно. Естествените се състоят от смлени плодови ядки, пречистен морски пясък или стрити орехови черупки и имат извънредно остри ръбчета, които при пo-чувствителна кожа ще предизвикат възпаление. По-добри са кръглите синтетични топченца, които отстраняват нежно и прецизно кожните люспички.

Източник: jenatadnes.com