Как да спим по- добре, работейки от вкъщи

  • Сподели:
Как да спим по- добре, работейки от вкъщи

Работите от вкъщи и това обърква графика ви за сън? Вижте нашите най-добри съвети как да спим по-добре, работейки от вкъщи.

Идеята за хоум офисът може  би изглеждаше доста привлекателна отначало, но повечето от нас вече осъзнаха, че това крие и доста негативи. Промяната на режима ни или по- скоро липсата на рутина може лесно да обърка биологичния ни часовник и да повлия на съня ни, което от своя страна се отразява на психическото ни здраве. Имайки предвид това сме събрали няколко съвета за по- добър сън, така че да увеличите максимално вашите скъпоценни часове на почивка. Сладки сънища!

 

Ароматерапия 

Всеки, който е опитал ароматерапия за по-добър сън може да потвърди, че определено работи. Просто напръскайте възглавницата си. На пазара има разнообразие от подобни продукти, специално създадени за употреба върху спално бельо, но и мултифункционалните етерични масла биха имали същия ефект. Опитайте формули с аромат на лавандула, дива лайка, сладък босилек, ветивер. 

 

Топло мляко

Лекарството, старо колкото времето, определено е това, за което ви е разказвала майка ви. Топлото мляко преди лягане може да не е научно доказан метод, но независимо дали ползите му за добрия сън са реални или преувеличени, има нещо в самия ритуал по подгряването на млякото и гушкането с топла чаша от него и добра книга, която настройва съзнанието ни за сладки сънища. 

 

Блокирайте светлината

Светлината, и то в неправилния момент, е основен фактор и често последният, за който хората изобщо се сещат. Светлината е от съществено значение за вътрешния часовник на съня на тялото ви, а  тъмнината изпраща основни сигнали към тялото ви, че е време за почивка. Дори и най-малкият отблясък от улична лампа отвън може да бъде достатъчен, за да прекъсне тези сигнали и да ви кара да се въртите в леглото с часове. Най-лесният (и шикозен) начин да се блокира светлината- копринена маска за очи.

 

Избирайте чая разумно

Вярно е, няма нищо по-успокояващо от чаша чай преди лягане, но дори тази малка рутина може да е отговорна за нарушаването на вашите така ценни 8 часа сън. Дори млечен Ърл Грей чай съдържа кофеин, който ще ви задържи будни. Опитайте да замените черния чай в следобедните часове с билков. Лавандула, лайка, мента, маточина, дори корен от валериана са чудесен избор, който ще настрои тялото ви за пълноценна почивка през нощта.

 

Изключете устройствата

Всички сме до някаква степен пристрастени към екрана на устройството си, създали сме си навиции  това да е първото нещо, което поглеждаме сутрин и последното, което правим вечер, преди за заспим. Много изследвания обаче доказват, че използването на мобилни устройства непосредствено преди времето за лягане са основната причина за лош сън. Излъчвайки всички цветове на светлината, особено синьото, екраните ни карат да бъдем нащрек. Освен това е трудно да се отпуснем, когато мислите ни са ангажирани с този важен мейл, които изпратихте в бързината днес, последните новини, та даже и на пръв поглед неангажиращата разходка из социалните медии. Съвсем просто е един час преди лягане, оставете телефона и лаптопа си на безопасно разстояние и вземете книга. Със сигурност ще се откъснете от активната част на ежедневието и ще се настроите за сън, докато стигнете десетата страница. 

 

Обърнете внимание на температурата в спалнята

Ако се събуждате посред нощ, за да махнете допълнителната завивка, е време да помислите за това дали температурата в спалнята ви е подходяща. Стаята ви трябва да е като пещера; тъмно, тихо и хладно. За да заспите телесната ви температура естествено намалява, което означава, че имате по-голям шанс за спокойна нощ, ако спите при по-ниски температури. Вместо да усилвате отоплението или да добавяте завивка, когато ви е студено, опитайте да загреете само тези части от тялото, от които губите най- много топлина – например обуйте чорапи, за да стоплите измръзналите си стъпала. В идеалния случай температурата във вашата спалня трябва да е между 17 и 22 градуса.

 

Научете се да спите ( отново) 

Бебетата изграждат ритъм на сън със стриктни режими и ритуали през първите месеци от живота си. Ако сте загубили своя ритъм, не пречи да направите същото отново и като възрастни.  Прилагането на редовен график и часове за заспиване и събуждане може да помогне на мозъка ви да знае кога е време за лягане, така че когато главата ви усети възглавницата, тялото ви да знае какво да прави.

 

Опитайте натурални добавки 

Ако нищо от гореспоменатите не помага, отчаяни сте и не може да понесете още една неспокойна нощ, на помощ идват билковите препарати за сън. Ако смятате, че стресът е причината, потърсете 5-хидрокситриптофан, естествена добавка, която кара мозъкът ви да произвежда повече серотонин, за да облекчи тревожността. Други продукти, които се радват на много добра успеваемост при решаване на проблеми със съня, са  - мелатонин (хормон, който помага да контролирате вашите цикли на сън) и валериана (корен, често използван при безпокойство, тревожност и лечение на безсъние).