Какво означава контуриране и как да го включим в грима си

  • Сподели:
Какво означава контуриране и как да го включим в грима си

Контурирането е техника, чрез която с подчертаването на отделни черти може да се "извае" лицето. Най-често контурирането се използава за издължаване на носа, подчертаване на скулите, прикриване на тъмните кръгове под очите, постигане на овална форма на лицето.

Цялото оконтуряване се извършва на етап база (основа), т.е. гримът може да се завърши и както обикновено. Използват се няколко различни нюанса фон дьо тен (като светлият и тъмният са с до 1-2 тона разлика от цвета на кожата) и/или коректор.

Зоните, които трябва да бъдат "осветени", са: центърът на челото; надолу по продължението на носа до върха; под очите, като се разнася леко покрай страните на носа, по желание може и под веждите - в арката; центърът на брадичката.

За придаване на дълбочина и контур се обработват следните зони:

Скули - продуктът се нанася не върху целите скули, а под тях за очертаване;

Нос - отстрани на вече нанесения светъл нюанс, по цялото му продължение (под веждите, до върха) линиите не трябва да бъдат прекалено дебели;

Очи - външният ъгъл на окото (върху горния клепач) и се изтегля към слепоочията;

Линията на косата - очертава се почти изцяло, като по този начин се постига "отслабващ ефект" на лицето.

Понякога някои от външните контури могат да варират заради формата на лицето, като фон дьо тенът е съобразен с нюанса на кожата.

След като лицето вече е склуптурирано, всички черти трябва да се прелеят много добре с фон дьо тен, подбран според цвета на кожата. Накрая се нанася пудра. Много е важно да няма резки граници между различните видове грим. Когато основата е завършена, се продължава с останалата част от макиажа.

Автор: Катя Кръстева / fashioninside.bg