Какво представлява ниацинамидът - въздействие и ползи върху кожата ни

  • Сподели:
Какво представлява ниацинамидът - въздействие и ползи върху кожата ни

Ниацинамидът, наричан още никотинамид, е форма на витамин В-3, основен хранителен елемент.

Недостигът на В-3 може да доведе до нарушения на кожата, бъбреците и мозъка. Приемането на ниацинамид може да помогне за предотвратяване на дефицита на В-3.

Въпреки че са необходими повече изследвания, локалният ниацинамид може да помогне за лечението на някои кожни заболявания, включително акне и екзема.

Ниацинамид и ниацин - едно и също нещо ли е?
Въпреки сходството в имената, ниацинамидът не е същото нещо като ниацина. Това са два различни вида витамин В-3.

Тялото ви обаче може да произвежда ниацинамид от ниациновите добавки, които сте приели. Това се случва, когато в организма има прекомерно количество ниацин. Триптофанът в организма също може да се превърне в ниацинамид.

Винаги трябва да се консултирате с лекар, преди да приемате витамин В-3 или други добавки.

Какви ползи предлага ниацинамидът?
Ниацинамидът може да помогне за изграждането на протеини в кожата и за задържане на влагата, за да се предотврати увреждането от околната среда.

Отделните ползи включват:

Имунитет - Ниацинамидът спомага за изграждането на кератин - вид протеин, който поддържа кожата стегната и здрава.
Липидна бариера - Ниацинамидът може да помогне на кожата ви да изгради церамидна (липидна) бариера, която от своя страна помага за задържане на влагата. Това е полезно за всички типове кожа, особено ако имате екзема или зряла кожа.

Намалява до минимум зачервяването и петната - Ниацинамидът намалява възпалението, което може да помогне за облекчаване на зачервяването при екзема, акне и други възпалителни състояния на кожата.
Намалява появата на пори - Поддържането на кожата гладка и хидратирана може да има вторична полза - естествено намаляване на размера на порите с течение на времето.

Регулира образуването на мазнини - Ползите от задържането на влагата не са само за хората със сух тип кожа. Ниацинимидът може също така да помогне за регулиране на количеството мазнина, което мастните жлези произвеждат, и да предотврати прекомерното им разрастване.

Предпазва от вредните слънчеви лъчи - Ниацинамидът може едновременно да възстанови здравите кожни клетки, като същевременно ги предпазва от увреждане, причинено от ултравиолетовите лъчи.

Третира хиперпигментации - Някои изследвания са установили, че 5-процентните концентрации на ниацинамид могат да бъдат полезни за изсветляване на тъмните петна. Ползите са наблюдавани след четири седмици, но не и след два месеца. Тази полза може да се дължи на повишеното производство на колаген.

Намалява фините линии и бръчките - Изследванията установяват, че същата концентрация е полезна за намаляване на някои признаци на увреждане от слънцето, които се появяват с напредването на възрастта. Това включва фини линии и бръчки.

Предпазва от оксидативен стрес - Ниацинамидът помага за изграждането на клетките в кожата, като същевременно ги предпазва от стреса на околната среда, като слънчева светлина, замърсяване и токсини.

Твърди се, че лекува акне - Ниацинамидът може да е полезен при тежко акне, особено при възпалителни форми като папули и пустули. С течение на времето може да наблюдавате по-малко лезии и подобрена текстура на кожата.

Продуктите за кожата за предпочитане ли са пред храните и добавките?
Балансираното хранене е най-добрият начин за получаване на микроелементи като витамин В-3. Трябва да приемате добавки само под лекарско наблюдение за лечение.

Що се отнася до общото здраве на кожата, можете да получите някои от ползите от ниацинамида от храните, които консумирате.

Витамин В-3 се съдържа в: яйца, зърнени храни, зелени зеленчуци, боб, риба и мляко.

Въпреки това няма как да се гарантира, че хранителните вещества в диетата ви влияят на цялостното здраве на кожата. Единственият начин да се уверите, че ниацинамидът е насочен към проблемите на вашата кожа, е да го използвате локално.

Има ли значение видът на продукта за грижа за кожата и кога се използва в рутинната ви процедура?

Много продукти за локално приложение на ниацинамид се предлагат под формата на серуми. Мислете за серумите като за допълнителни процедури, които са насочени към индивидуални проблеми на кожата извън редовното почистване, тонизиране и овлажняване.

Вашият серум с ниацинамид трябва да се нанася след тонизиране, но преди овлажняване.

Някои почистващи продукти и кремове също съдържат ниацинамид. Тази съставка се съдържа и в някои маски за лице, които се изплакват след всяка употреба. Четете внимателно етикета на всеки продукт и следвайте всички инструкции за употреба.

На какво трябва да обърна внимание, когато избирам продукт?

Концентрацията на ниацинамид може да варира в различните продукти, въпреки че в повечето формулировки тя е 5 % или по-малко.

Някои доклади сочат, че 5-процентните формули са ефективни при лечение на хиперпигментация и увреждания, свързани с излагане на слънце.

Ако имате чувствителна кожа, може да искате да започнете с по-ниска концентрация. Формулите с 2 % ниацинамид могат да помогнат за облекчаване на симптомите на екзема и други подобни състояния.

Ниацинамидът може да бъде посочен като "ниацин" и "никотинамид" на етикетите на продуктите.

Може ли ниацинамидът да се комбинира с други съставки за грижа за кожата за постигане на максимален ефект?

Ниацинамидът може да се използва заедно с други активни съставки за постигане на оптимални резултати. Например, някои доклади сочат, че допълнителният ниацинамид може да работи добре заедно с мед, фолиева киселина и цинк за лечение на акне.

Има ли риск от странични ефекти?

Локалната употреба на ниацинамид обикновено се счита за безопасна. Хората, които имат вече съществуващи алергии, може да са по-склонни да изпитат алергична реакция. Това е така, защото ниацинамидът може да накара тялото ви да освободи хистамин.

Можете да избегнете широко разпространени алергични реакции и чувствителност към продукта, като направите пластирен тест: Нанесете върху предмишницата си количество от продукта. Изчакайте 24 часа. Ако започнете да усещате зачервяване, сърбеж или подуване, измийте мястото и преустановете употребата.
Ако не изпитате никакви странични ефекти, би трябвало да е безопасно да приложите продукта на друго място.

Какви резултати можете да очаквате?
Както при всеки нов продукт за грижа за кожата, вероятно няма да видите значителни резултати в продължение на няколко седмици.

Въпреки че повечето от наличните изследвания описват забележими подобрения след четири седмици употреба, няма точен срок. Възможно е да забележите още по-големи промени в кожата си след осем седмици. Това включва по-гладка, тонизирана и хидратирана кожа.

Ако не забележите никакви промени в рамките на няколко месеца, може би е време да се консултирате с дерматолог. Той може да оцени рутинната ви грижа за кожата и да ви посъветва какви продукти да използвате, какви промени в храненето могат да подобрят здравето на кожата ви и други.

Когато се използва локално всеки ден, ниацинамидът може да има положително въздействие върху цялостното здраве на кожата ви. Съставката може да помогне за намаляване на възпалението и хиперпигментацията, да изглади цялостната структура на кожата и да я озари.

Може да отнеме няколко седмици, за да видите забележимо подобрение, затова е важно да сте търпеливи и да се придържате към рутинната си процедура.

Не трябва да приемате хранителни добавки с ниацинамид, освен ако вашият лекар не ви ги предпише за лечение на недостиг на В-3 или друго основно заболяване.