Наоми Уотс говори за менопаузата: истинската позитивност на тялото е да живееш годините си спокойно

  • Сподели:
Наоми Уотс говори за менопаузата: истинската позитивност на тялото е да живееш годините си спокойно

Наоми Уотс хвърли светлина върху неудобната тема за менопаузата и чрез публикацията си опита да премахне стигмата около нея.

53-годишната актриса сподели откровените си мисли в Instagram за менопаузата, признавайки на последователите си, че думата я плашила, преди да разбере, че това е просто една естествена фаза от живота.

Дошло е времето да се преодолее или да се направи социално приемлив страхът от стареенето и да се говори открито за дискомфорта, свързан със състояние, което засяга 100 % от жените в даден момент от живота им. Англосаксонските страни го наричат ​​Menopause Power: нарастващо активистко движение, което ще създаде промяна по същия начин, по който Period Power се бори срещу стигмата на менструалния цикъл.

"Плаши ли ви думата менопауза? Мен със сигурност ме изплаши, но защо? Това е просто естествена фаза от живота и нещо, от което половината от населението ще бъде пряко засегнато, а другата половина - косвено. Към края на 30-те ми години най-после бях готова да започна да мисля за създаване на семейство. Тогава думата започваща с М изведнъж ме стресна, сякаш имах челен сблъсък с камион. Откъде трябваше да знам, когато никой не говореше за това? На мен ми се случи по-рано от моите връстници. Моите ментори и майка ми не изглеждаха готови да обсъждат това, а аз не знаех как да се обърна за помощ.

Те не знаеха какво да ми кажат, дори лекарите нямаха какво да ме посъветват. Това е странен, неписан кодекс на мълчание: жените трябва да си траят, защото така са го правили миналите поколения. Мисля, че е дошло времето да видим жените на този етап от живота или тази възрастова група представени по добър начин. 

Ние побеждаваме стигмата и се изправяме пред потайността и срама, които сме изпитали, и помагаме да създадем по-здрава основа за бъдещите поколения.

Да остарееш е привилегия и време да се чувстваме горди от преживяванията, които сме натрупали, да се чувстваме по-силни без угризения на съвестта.

Мисля, че да си част от поколение, което създава промяна, е вълнуващо. Никой вече няма да трябва да се изправя пред всичко това сам".

Думите на Наоми не са просто послание за информираност. Те са истински призив за действие, за формиране на общност от жени, защото говоренето и споделянето е първата крачка към приемане. Срамът и липсата на общност те карат да се чувстваш самотен и объркан.

"Схващането, че менопаузата означава, че времето на жената е изтекло, е нелепо и не трябва да съществува", допълва Наоми.