Няким Гатуич - Кралицата на мрака

  • Сподели:
Няким Гатуич - Кралицата на мрака

Моделът от Южен Судан Няким Гатуич проби в Instagram със зашеметяващата си и уникална визия.

29-годишната Няким е прегърнала тъмния си тен с гордост и е получила прозвището "Кралицата на мрака", заради наситено тъмния цвят на кожата си.

Тя споделя свои красиви и бляскави снимки в Instagram и има повече от 987 хиляди последователи в Instagram. В една от публикациите си в социалните мрежи Няким пише:

''И така, моят нов псевдоним е ''Кралицата на мрака" и много си го харесвам. Благодарна съм на всички фантастични хора, които ми показват любов и подкрепа, и пишат толкова силни статии. Всички сме красиви в нюанса на цвета на кожата, в който Бог ни е създал. Така че тъмното не бива да е нещо лошо? Прегърнете и обичайте това, което сте, и светът също ще го направи.''

Няким обича цвета на кожата си и насърчава другите също да се приемат такива, каквито са.

Веднъж шофьор на Uber я попитал дали би избелила кожата си за 10 000 британски лири. Няким се засмяла и отвърнала, че гледа на кожата си като благословия и никога не би направила подобно нещо.

Майката на Няким бяга от войната в Южен Судан, докато е бременна и ражда в бежански лагер в Етиопия. От там се местят да пребивават в друг лагер в Кения в продължение на девет години, преди да имигрират в Бъфало, когато е на 16-годишна възраст.

В допълнение към подигравките, с които се сблъсква в училище, че не говори английски, расистките коментари за тена на кожата ѝ били безпощадни.

''Сядах в класната стая, а учениците пред и зад мен ставаха и си отиваха, сякаш имах някаква болест, миришех или дрехите ми не бяха чисти. И за да бъда напълно откровена с вас, някои от тях бяха други цветнокожи деца. Те буквално се дистанцираха социално от мен."

Някои от най-неудобните моменти дошли, когато светлините в класната стая изгаснали, за да се включи проектора. Когато тя вдигнала ръка за взимане на участие, съученик попитал учителя: ''Можете ли да я видите изобщо?"

Психическият тормоз накарал Гатуич да обмисли самоубийство и да прецени дали да избели кожата си – нещо, което по-голямата ѝ сестра вече направила.

''Сестра ми дойде при мен и каза: "Ето ти продуктите за избелване, но това няма да реши нищо! Когато започнеш кариерата си, все още ще има хора, които ще правят подмятания за цвета на кожата ти. Трябва да работиш върху това да обичаш себе си и да не позволяваш думите на тези хора да те засягат.''

След като самочувствието ѝ се е възстановило, Няким започнала да преосмисля кариерата си на модел и след училище гледала епизодите на ''Следващият топ модел на Америка".

''Когато видях Тайра Банкс, си казах: ''Уау, ако тя може да го направи, значи и аз мога. Но това бе преди да осъзная, че тенът на кожата ми всъщност не се приема така в тази индустрия.''

Нейните независими изследвания в областта на колоризма предизвикаха идеята за фотосесия, съставена от чернокожи жени в целия спектър на тоновете на кожата. 

За първите си три големи кампании, Няким била тази, която се е преструвала за свой мениджър. Несигурна как да таксува за работата си, тя потърсила в Гугъл възможните тарифи.

Фактът, че модните агенции се придържат към своите неясни възгледи, когато става дума за набиране на чернокожи модели, е постоянен източник на разочарование.

''Когато една агенция вече има судански тъмнокож модел, те просто ще продължат да работят с нея", казва Гатуич, която присъства на митингина движението Black Lives Matter. ''Но това не е разнообразие. Разнообразие не означава само един?"

Изкачването ѝ в социалните мрежи продължава, но тя все още не е сключила сделка с голяма модна агенция. 

''Досега не е имало възможност някоя марка да ми заяви, че иска да ме постави на корицата на списание, но аз съм човек, който варва в Божия план.''