Пилингът - мода или необходимост?

  • Сподели:
Пилингът - мода или необходимост?

Названието пилинг произлиза от английската дума Peel, която означава беля, обелвам, люпя, олющвам. Пилингът като процедура представлява именно ексфолиране (излющване) на "мъртвите" рогови клетки от повърхностните слоеве на епидермиса, като по този начин се стимулира появата на нови.

В резултат на добре изпълнена процедура или умело подбран метод, подходящ за домашно лечение, има видимо подобрение на вида на кожата и хидратацията, изглаждане на фините бръчици, регулиране на мастната секреция, спомагат за премахване на неестествената пигментация.

Обратно на разбиранията, че пилингът изтънява и дехидратира кожата, натуралните пилинг продукти водят до структуриране на кожата, подобряване на дишането и абсорбцията и подобряват автохидратационните й механизми.

Историята свидетелства, че още древните египтяни използвали методи за пилинг с цел коригиране на възрастовите козметични дефекти, балсами и масла за изпълнение на процедурата, която днес наричаме химически пилинг.

Древните римляни и гърци използвали за подмладяване на кожата си кисело мляко, сок от лимон или сок от грозде. Едва към 19 век лекарите проявили интерес към пилинга. Немският дерматолог Унна през 1882 г. разработва научно обоснована техника за изпълнение на химически пилинг.

В зависимост от дълбочината си пилингите се делят на: повърхностни, средно дълбоки и дълбоки.

Какъв е ефектът? 

Повърхността на кожата е омекотена, гладка, с повишена абсорбция. В зависимост от вида и начина на приложение, кожата става по-сияйна, "освободена" от замърсяванията и ненужните кожни клетки. Повърхността е омекотена и фина, почистена и сияйна.

Киселини от ново поколение, не синтетични, добити от естествени източници (цитруси, захарна тръстика), имат малки буферирани молекули с къса верига, те не дразнят кожата и не предизвикват щипане и зачервяване.

Това е така нареченият био пилинг, такъв, който ускорява естествения механизъм за излющване на кожата по повърхността, без да "стопяват" кожните клетки.

Пилингът има много "таланти", перфектен в стратегията и поддръжката за проблемни и мазни кожи, златен стандарт в анти-ейдж контрола. В зависимост от състоянието на кожата, курсът на лечение, проведен от обучен специалист, трябва да обхваща период от 3-6 месеца, като едно лечение се извършва на всеки 2-4 седмици.

У дома изберете продукт след тест на кожата от специалист, препоръчвам да избирате и търсите модерни, несинтетични и нетоксични продукти. За да бъде ефективен, продуктът трябва да съдържа киселини в оптимален процент и активност и те следва да са изписани като процент и рН.

Препоръчвам продукти с нетоксичен ретинол, гликолов, млечни и лимонови киселини като рН регулатори. Такъв вид продукти заедно с добър хидратиращ продукт са дар за здрава и млада кожа!

Някои ефекти при прилагане на фруктов пилинг в съчетание с процедура:

• Подобрява захранването с кислород;

• Отстранява роговите клетки и стимулира формирането на нови;

• Повишава защитните хидратиращи механизми на кожата;

• Намалява белезите и свива порите;

• Намалява малките бръчки и пигментни петна;

• Подобрява кожната структура и тена;

• Стимулира клетъчното делене, регенерирането и обновява- нето;

• Подобрява кожната структура и тена;

• Омекотява, заглажда кожата, повишава абсорбцията…

Из "5 стъпки преди крема" на Лина Маймарова, издателство "Колибри"