Полезни съвети за красив маникюр

  • Сподели:
Полезни съвети за красив маникюр

Добре поддържаните нокти издават класа, придават допълнителен чар на цялостната визия и могат да бъдат голяма съблазън за мъжа. Но добре изглеждащият маникюр не е лесна задача - ноктите са чупливи, а счупеният нокът загрозява ръцете и издава нехайство. Правилната грижа за дълги и здрави нокти включва някои основни елементи:

1. Кожичките около ноктите

В никакъв случай не ги изрязвайте, макар това да е утвърдена практика сред много жени! Кожичките са естествен щит срещу бактериална и/или гъбични инфекция. Изрежете ли ги, подлагате ноктите си на опасност от подобни заболявания. Освен това може и да увредите нокътя, разхлабвайки връзката между плочка и нокътното легло (лежи под плочката).

2. Хидратация на нокътното легло

Как? Като втривате подходящ крем или зехтин в областта на кожичките около ноктите. В противен случай те стават крехки и податливи на чупене.

3. Прием на витамин В7 (биотин)

Редица научни изследвания доказват, че биотинът играе важна роля за укрепването на ноктите. Приемането на тази хранителна добавка може да намали до голяма степен чупливостта на маникюра.

Въпреки популярното схващане, че калцият и желатинът увеличават здравината на ноктите, няма научни доказателства за ползата от тях. Така че най-добре да се доверите на витамин В7.

4. Изборът на лакочистител

Научно е доказано, че лакочистителят доста често е основна причина за изсушаването и чупенето на ноктите. Затова, ако обичате често да сменяте цвета на маникюра си, проверете какви са съставките на продукта за премахване на лак, който сте избрали.

Ако се ползват често, лакочистителите, съдържащи ацетон, могат силно да увредят ноктите, предизвиквайки сухота и начупване. По-добре е да намерите продукт, който съдържа витамин Е и други хидратиращи вещества. След като изтриете лака, нанасяйте лосиони, масла или овлажняващ крем върху ноктите.

5. Правилно използване на пилата

Пиленето на ноктите е съществена част от оформянето на маникюра, но също така е важно да се извършва с подходящия инструмент. Твърдите пили могат да причинят пукнатини, които след време да доведат до счупване на нокътя. Така че е добре да използвате гладка пила и да работите внимателно с нея.

6. Работа с вода и почистващи химикали

Ако държите ноктите си влажни дълго време, това може да ги направи чупливи. Затова след всяко измиване непременно ги подсушавайте и хидратирайте.

Също така се постарайте да сведете до минимум контактите с почистващи препарати, съдържащи химикали, защото те могат да имат разрушително въздействие върху маникюра. Домакинските ръкавици ще ви помогнат да запазите красив маникюра си.