Вълшебният прах за лицето

  • Сподели:
Вълшебният прах за лицето

Без съмнение пудрата е сред задължителните неща, което може да откриете в една дамска чанта. В малка красива кутийка, с приятен аромат, пудрата е пръв помощник в създаването на перфектен грим. Спомага за скриването на мазния блясък, изравнява тена и придава матов отенък на кожата.

В миналото пудрата е била издигната на почит. Използвана е не само за лице, но и за тяло. За пръв път тя се появява в Древен Египет, където Клеопатра я използва като средство за разкрасяване на лицето си. Пудрата е била и постоянен спътник на Маркиза дьо Помпадур (любимката на крал Людвик XV).

По онова време тъмният и загорял тен не бил на почит, както е днес. Бил присъщ на бедните жени, работещи под лъчите на слънцето. Дамите от високите слоеве заличавали  признаците на загар под слоеве пудра. Нанасяли толкова много от финия прах, че понякога заличавали истинските си черти на лицето. В някои държави и времена, пудрата е използвана и от двата пола. В различните страни пудрата включвала рaзлични съставки като тебешир и ориз.

Пудрата съществува под различни форми – прахообразна, компактна, перли. Тя може да бъде блестяща, прозрачна, бронзова, минерална или матова. Съществува антисептична пудра, предназначена за проблемните кожи. Съдържа антибактериални и противозапалителни съставки. Не съдържа мазнини и ароматни вещества.

Ако използвате фон дьо тен, задължително го фиксирайте с пудра, която трябва да бъде в същия нюанс като неговия. Тъмната пудра изглежда неествествено и подчертава бръчиците. Нанасянето става със специaлна четка или пухче с леки кръгообразн движения. Задължително поддържайте добра хигиена на четките и пухчетата - с времето те се слепват и не могат да поемат достатъчно пудра.

Вълшебният прах за лицето

Пудрата съществува под различни форми – прахообразна, компактна, перли

Снимка: pixabay.com / pompi