Всичко, което трябва да знаем за хиалуроновата киселина

  • Сподели:
Всичко, което трябва да знаем за хиалуроновата киселина

Какво представлява хиалуроновата киселина

Привличащата хидратация съставка се превърна в основен продукт както в локалните, така и в инжекционните лечения. Експертите обясняват защо и кой трябва да го използва.

"Хиалуроновата киселина е молекула на захарта, която се среща естествено в кожата и помага да се свърже водата с колагена, задържайки я в кожата, така че кожата да изглежда по-пълна, по-стегната и по-хидратирана", обяснява сертифицираният дерматолог Ципора Шайнхаус.

По принцип хиалуроновата киселина повишава хидратацията в кожата, което може да поддържа кожата ви да изглежда свежа, пълна и подмладена. 
„Колагенът в нашата дерма формира структурата на кожата", казва Шайнхаус. „Естествената хиалуронова киселина е свързана с колагена от едната страна и се свързва с водните молекули от другата, придавайки на кожата плътност."

Защо хиалуроновата киселина е толкова важна?

С напредването на възрастта губим естествено колаген и хиалуронова киселина, така че кожата се дехидратира по-лесно. Освен това суровото време, климатиците през зимата, някои продукти за грижа за кожата и основните кожни състояния могат да причинят малки счупвания в защитната кожна бариера, позволявайки на водата да излезе. Ето защо създаването на персонализиран режим за грижа за кожата с овлажняващи продукти може да бъде изключително полезно.

„Хидратиращите съставки за грижа за кожата, включително хиалуронова киселина, глицерин, урея, пропилей гликол и сорбитол, действат като овлажнители, които привличат вода към кожата в опит да я хидратират", казва Шайнхаус. 

Тези съставки се използват широко в продукти като овлажнители, кремове за очи и серуми, казва козметичният химик Сандра Бонтемпо. Използвайки тези продукти, тя казва, че ще стегнете кожата около областта около очите, ще увеличите влагата, за да се отървете от подпухналостта, и ще омекотите фините линии по останалата част на лицето.
 „Хиалуроновата киселина прониква лесно, поради което работи толкова добре, когато се прилага локално. Нашата кожа е най-големият орган в тялото и абсорбира до 60 % от хранителните вещества, които прилагаме към нея.", казва Бонтемпо.

Допълнителните предимства на хиалуроновата киселина включват нейната лека, водна природа и способността да блокира влагата от околната среда и по-дълбоката дерма, за да хидратира напълно кожата. 

Кой трябва да използва хиалуронова киселина?

Хиалуроновата киселина е чудесна за всички типове кожа. Като цяло, съставката не е дразнеща и не предизвиква акне, розацея или алергични кожни реакции. Има обаче малък шанс за нежелани странични ефекти.

Тези със суха и/или по-зряла кожа ще се възползват най-много от използването на хиалуронова киселина. С напредването на възрастта телата ни произвеждат по-малко от нея, така че локалната замяна на хиалуроновата киселина ще окаже най-голямо въздействие върху тези от нас, които са на средна възраст и по-възрастни.

Хиалуроновата киселина има думата „киселина" в името си, но няма причина чувствителните типове кожа да се плашат от нея – тя е безопасна за всички. „Няма известни странични ефекти от използването на хиалуронова киселина, тъй като отново се произвежда в телата ни.

Използването на хиалуронова киселина е обратим процес.

Само защото е инжектиран в лицето ви, не означава, че е за постоянно. Филърите с хиалуронова киселина са обратими, така че ако не сте доволни от резултатите или кръвоносен съд е бил блокиран по време на процеса на инжектиране, вашият дерматолог може да постави ензима хиалуронидаза, за да разтвори филъра в рамките на няколко минути.
Резултатите и продължителността на живота на инжекционната хиалуронова киселина варират при всеки пациент и се влияят от мястото на инжектиране, индивидуалните свойства на филъра с хиалуронова киселина, възрастта и индивидуалните характеристики на кожата на пациента. Например резултатите в устните могат да продължат 6 месеца, но тези в назолабиалните гънки могат да продължат 9-12 месеца или повече. След това време са необходими допълнителни инжекции за поддържане на желания ефект.

Вашият лекар ще оцени областите на лицето и/или устните ви, които се нуждаят от подобрение на линиите, структурата и/или обема. Може да се използват локални или инжекционни обезболяващи лекарства за допълнителен комфорт преди вашата процедура. За допълнителен комфорт на пациента лидокаинът, анестетик, се смесва с много от наличните инжекционни хиалуронови киселини.

Не се колебайте да се свържете с Вашия лекар, ако усетите странични ефекти от козметичен продукт.