Защо не трябва да се прекалява с ексфолирането на кожата

  • Сподели:
Защо не трябва да се прекалява с ексфолирането на кожата

Ексфолирането - премахване на мъртви клетки от горния слой (епидермиса) на кожата - e предпочитана козметична процедура, когато става въпрос за акне, петна и стареене на кожата от години.

Точно по тази причина има безброй разработени ексфолианти, които премахват мъртвите клетки от кожата. Разнообразието е голямо: скрабове, пудри, гелове, кремове и тоници, но повечето от тях съдържат киселини и ретиноиди (съединения, които се използват за лечение на акне, псориазис и други възпалителни кожни заболявания).

Прекомерната употреба на тези ексфолианти обаче може да доведе до зачервяване, сухота и раздразнение на кожата, според американския дерматолог Роналд Мой.

Напоследък се появи по-нежен и щадящ кожата подход към ексфолирането. С други думи - вече има ексфолиращи продукти, които запазват целостта на епидермиса. Той предпазва организма от токсини, бактерии и дехидратация.

"Новите ексфолианти запазват естествената защитна бариера на кожата, но и премахват мъртвите клетки", казва специалистът пред sheknows.com. Затова е важно да обърнете внимание на това как кожата ви реагира на определен продукт и съответно - да променете подхода и честотата на ползването му.

Пример: Кремовете, съдържащи ретиноиди, не трябва да се нанасят, когато кожата е влажна, защото това ще увеличи дразненето й. По-добре е да изчакате около час, след като сте почистили лицето и да нанесете съвсем малко от крема (чрез леко потупване). Дори може да смесите хидратиращия продукт и ексфолианта.

Започнете да използвате ексфолиращия крем само няколко пъти седмично и преминете постепенно към употребата му всеки ден, при положение, че кожата наистина се нуждае от това.

Ако смятате, че сте прекалили с ексфолирането, дайте шанс на кожата да се възстанови - започнете да нанасяте нежни овлажнители, масла и продукти, които съдържат серамиди и ниацинамиди. Последните две вещества играят важна роля в поддържането на нормалното състояние на кожата.

"Заменете екстремната ексфолиация с по-меки формули, които също съдържат активни съставки, но вероятността да причинят неприятности е по-малка", съветва Мой. Той препоръчва използването на кремове с ниска концентрация на гликолова киселина (разрушава най-горния слой на епидермиса, разкривайки по-чиста и свежа кожа).

"Много е важно също така да обтривате лицето си с кърпа, натопена в топла вода, масажирайки с въртеливи движения, всеки ден".