"Знам, че съм близо до смъртта, но това не ме притеснява особено" - урокът на Джейн Фонда за живота

  • Сподели:
"Знам, че съм близо до смъртта, но това не ме притеснява особено" - урокът на Джейн Фонда за живота

В интервю за CBS за представяне на седмия и последен сезон на сериала "Грейс и Франки" по Netflix, актрисата говори откровено за смъртта и стареенето:

"Аз съм на 84, жива съм и работя, какво друго има значение".

Двукратната носителка на Оскар даде интерпретация на живота и неговия край, който мнозина биха искали да имат. 

"Това, което ме притеснява, е усещането, че тялото, което имам, сякаш не е моето. Бедрата не са моите. Раменете не са моите. Коленете не са моите. Виждаш себе си, но сякаш не си същият човек.
Въпросът обаче е там, че ако си жив и относително здрав, тогава на кого му пука, че ставите ти са стари?

Нима не можеш да тичаш или да караш ски? Вижте ме мен! Аз съм почти на 85, жива съм и все още работя. Правя по три филма на година. Ако някой ми беше казал, че на тази възраст ще правя три филма на година - нямаше да му повярвам.
Можеш да се чувстваш стар на 60, както и да се чувстваш млад на 85!".

Поводът да говорим на тези теми идва от сериала, в който Джейн Фонда (Грейс) се сприятелява с Лили Томплин (Франки), след като двете откриват, че съпрузите им са влюбени един в друг. Срещата между двете дами е началото на диалог по житейските въпроси с веселие и самоирония – приятелство, любов, секс, а в седми и последен сезон и за самия живот и за остаряването. 

Двете емблематични актриси са приятелки и в реалния живот. През 2019 г. те бяха арестувани заедно, заради участието си в протестна демонстрация по темата за изменението на климата във Вашингтон.