Айрис Апфел разказва за нейния неостаряващ стил

  • Сподели:
Айрис Апфел разказва за нейния неостаряващ стил

100-годишната стилистка Айрис Апфел споделя своите възгледи относно стила и вкуса към живота.

"Мисля, че стилът е във вашето ДНК, но той изисква работа. Не можеш просто да седиш и да чакаш да се случи от само себе си.
Според мен дължим на ближния си да изглеждаме приятно и красиво.
Хубаво е да се наслаждавате на нещо красиво, а не на нещо, което е нелицеприятно. При условие, че в наши дни има толкова голям избор от мода, защо бихте искали да изглеждате като всички останали?
Това не е ли обидно?
Ако всеки се опита да бъде себеуважаващ и интересен, колкото може, светът ще бъде по-добър. 

Днес виждам доста жени, които крият възрастта си. Това е глупаво. На 96 мисля, че трябва да благодарите за всяка допълнителна година, която получавате. Не казвам, че трябва да обикаляте улиците във вид на стара вещица, но да вземем например Коко Шанел. Тя казва, че нищо не прави жената да изглежда толкова стара, колкото опитите ù отчаяно да изглежда млада. Няма строги правила за това какво да носите, когато сте възрастна или млада. Е, може би някои главни принципи.
Ако сте на 75, не бива да носите мини пола или дълбоко деколте. 
Макар че аз все още нося роклята на Norman Norell, която носех на първата си среща със съпруга ми, а това беше преди цели 70 години. Това е семпла и зашеметяваща черна рокля и за щастие съм горе-долу със същия размер какъвто бях тогава.

Вярвам в модните инвестиции, но не всичко опира до цената. Може да сте похарчили цяло състояние и пак да изглеждате като жертва на модата.
Вярвам също, че бързата мода е благословия за младите хора днес. Ако някога исках да експериментирам, това беше много добре обмисляно решение.

Едно време 35 долара за рокля бяха доста пари. Тъй като заработвах 15 долара седмично на първата си работа в Women's Wear Daily, понякога се налагаше да работя повече от две седмици, за да си платя роклята. Докато сега можете да отидете в H&M, Zara или всяко едно от тези места и да пробвате или да си купите каквото поискате.

Мисля, че младите хора днес трябва да се научат да бъдат себе си, да развият чувство за любопитство, а не да живеят под чадъра на образи без личност, които следват в социалните медии. Младите хора днес имат нужда от насока.
Култивирането на вашия стил е процес от опити и грешки. Вие разбирате кой сте, какво ви стои най-добре и какво трябва избягвате. Например, костюмът на Chanel е страхотна модна находка, но просто не е за мен. Предпочитам балонното яке Balenciaga.

Ако не сте забелязали, аз съм любител на аксесоарите. Мисля, че бижутата са най-преобразяващият от всички възможни аксесоари. 
Майка ми ме научи, че ако не разполагате с много средства, винаги може да разчитате на някои основни неща и да добавете към тях индивидуалност с бижута. Чрез вашия избор на аксесоари ги правите индивидуални за вас. Това е един мой съвет, който все още е в сила и днес. Можете да намерите гривни на битпазарите, които изглеждат прекрасно с рокля от висшата мода. Хората ще ви кажат, че не можете да събирате подобна еклектика, не може да съчетавате ценно с боклук, но аз обичам да го правя.