Да бъдеш Валентино: ''Привличат ме жените с индивидуалност''

  • Сподели:
Да бъдеш Валентино: ''Привличат ме жените с индивидуалност''

Колко често в живота си използвате думата ''bellissima''?

- Казвам я, щом видя истинска bellissima. Казвам я, когато видя нещо наистина красиво.

Това всеки ден ли се случва?

- Опитвам се да насоча вниманието си към такива неща.

Красотата наистина ли е най-важното нещо за вас?

- Като творец красотата е най-важна. От дете обичах начина, по който изглежда роклята, възхищавах се на страхотно лице, прекрасно тяло. Наслаждавам се на красотата в една жена, в един мъж, в едно дете, в една картина. Красивите неща са важни и правят живота смислен. От дете сам се насърчавам да ценя красотата.

Когато започнахте кариерата си като млад дизайнер в Париж, мислихте ли, че ще се превърнете в толкова блестяща, международно призната легенда?

- Започвайки кариерата си, е трудно да осъзнаваш всичко. Но разбира се, че имаш стремежи. През 1968 г. направих много важна колекция и тогава разбрах колко съм добър. Всички списания и журналисти идваха да ме посещават. Станах доста известен с елегантността и стила си, а жените започнаха да се влюбват в дрехите ми.

Оттогава модната индустрия се промени много. Как бихте обобщили това?

- Модата се изменя много силно всяко десетилетие. Доста харесвам 60-те, много харесвам 70-те, но мразех 80-те. Мисля, че те бяха нещо изключително вулгарно. Жени, които купуваха дрехи като луди, но външният им вид не беше красив - големи рамене, къси рокли, обем в косите като планини. Никога не ми е харесвало. Наслаждавах се с удоволствие на 90-те.

Малко преди да се пенсионирате казахте, че дизайнерът в днешно време трябва да бъде повече като мениджър, отколкото като творец. Все още ли сте на това мнение?

-  Вече е важно да правиш пари. Ако вашето желание е да натрупате много пари, опитайте се да направите продукт, който ще се продава навсякъде. Но тогава производителността ви ще намалее. Продуктите ще са евтини, защото материалите няма да бъдат скъпи. 
Както можете да си представите, това не е моят свят.

Какво ви вдъхновява?

- Понякога мечтая за рокли. След това включвам лампата на нощната си масичка и рисувам. Вдъхновявам се и ако отида в музей като Ермитажа в Санкт Петербург или ако посетя Китай и видя старите костюми на националния му театър. Черпя вдъхновението си от такива неща, но никога от жена. Правя роклята за жена, но не се вдъхновявам от нея самата.

Защо? Имате страхотни отношения с големи филмови звезди, холивудски диви и светски дами, някои от които трябва да са ви вдъхновили по някакъв начин.

- Работата е там, че трябва да обичам колекцията си. Трябва да създам свои лични неща за сезона. Ако аз я харесвам, значи филмовите звезди и дамите около мен също ще я харесват.

Най-красивата рокля, която някога сте създавали?

- Направих твърде много красиви рокли, съжалявам, не бих могъл да посоча една. Разбира се, аз съм човек с вкус и когато нещо не ми допада или му липсва есенцията за красота, просто няма да го включа в колекцията.

Коя е перфектната жена за Валентино?

- Жената с вкус. Тя трябва да знае какво иска, защото за мен е много разочароващо, ако някой каже: "Ще те оставя да правиш каквото прецениш. Аз съм там като парче стъкло и ти трябва да направиш нещо хубаво за мен.". Привлечен съм повече от жените с индивидуалност. Те са тези, които обичам.

С кой супермодел имате най-близка връзка, кой е любимият ви?

- Обичам много от тях, но ако трябва да се обърна назад, изпитвам специално чувство към Жизел. За мен сега тя е най-красивата жена в света. Преди всичко, тя е истински супер звезден модел. Обичам също и Клаудия.

Друг важен човек в живота ви е Джанкарло Джамети, ваш дългогодишен партньор от повече от 40 години.

- Връзката продължава и продължава, дори и при най-голямата буря в света. Имали сме своите спорове, имали сме проблеми, но г-н Джамети винаги е бил много мил с мен. И ми даде възможност да работя много спокойно и без капка трепет. Винаги бях в творческото си студио, отдаден на своя дизайн, подготвях колекциите си без абсолютно никакво притеснение.

Кой е най-добрият ви приятел в модната индустрия?

- Най-добър приятел? Може би имам хиляда.

Кой колега уважавате най-много?

- Много близък приятел бях с Карл Лагерфелд. Харесваше ми това, което прави, имаше много талант, също и смелост, той беше голям творец. Бях много голям почитател и на Ив Сен Лоран.

Ако младият Валентино можеше да се срещне с вас днес, какво би си помислил?

- Щеше да бъде щастлив. Знаете ли, аз съм голям мечтател. Винаги съм мечтаел за красота. Майка ми казваше: "Мислиш за глупави неща през цялото време".

Вашето име и статус станаха по-големи от живота в определен момент. Трудно ли ви беше да ви смятат за икона? Сякаш хората виждаха само модния гений Валентино, а не човека, стоящ зад марката?

- Хубав въпрос, но много труден за отговаряне. Винаги съм приемал с радост всички имена и титли, които са ми давали: Царят, Императорът, Иконата. Аз съм Валентино. Живея в собствен свят. Животът ми не се е променил, винаги е бил същият. Все още съм такъв, какъвто бях преди много, много години, същият човек съм. Обичам да създавам дрехи, обичам красивите неща, обичам красивите къщи, обичам да се забавлявам. Да ме наричат както искат. Аз знам кой съм.