Дизайнерката Вера Уанг за бизнеса, успеха и страховете

  • Сподели:
Дизайнерката Вера Уанг за бизнеса, успеха и страховете

Вера Уанг е облякла всички, от Кардашиян до Мишел Обама, а жените по целия свят мечтаят за сватбените ù рокли, които струват хиляди долари.

Успехът на Уанг, дори кариерата ù като моден дизайнер - все още са изненада за нея.

„Ако някой беше казал, че щях да бъда момичето, което не се е оженило до 40-годишна възраст и ще изгради бизнес на базата на сватбени рокли, щях да се смея", казва Уанг пред CNBC.

Наистина най-големият успех на Вера идва по-късно в живота. Израствайки, Уанг живее привилегирован живот с родителите си китайски имигранти в горен източен Манхатън.

На 7 г. тя започва фигурно пързаляне и се отличава. Но след неуспешните опити да се яви на Олимпиадата, Вера в крайна сметка насочва вниманието си към другата си страст - модата.

Уанг прекарва 17 години в списание "Vogue", докато губи от Анна Уинтор за позицията главен редактор.

Когато Уанг решава да се ожени за 40-ия си рожден ден за компютърния изпълнител Артър Бекер (оттогава те се разведоха), тя се мъчеше да намери сватбена рокля, която да ù хареса.

Баща ù вижда болезнената ù точка като възможност за бизнес и непрекъснато насърчава дъщеря си. Уанг обаче се колебае.

„Мислех, че може би е твърде късно за мен", казва тя. "Но имаше много повече дни, в които се чувствах изключително щастлива да правя нещо, което толкова много обичам и да уча нови уроци, не само като дизайнер, но и като предприемач всеки ден."

Днес има булчински бутици Vera Wang в Лондон, Токио и Сидни. Нейната съименна марка също се разшири до готови за носене, бижута, очила, обувки, аромати и домакински принадлежности. Тя има лицензионни сделки със Zales, Kohl's и David's Bridal и директно наема повече от 200 души .

„Аз съм единственият собственик", казва Уанг за бизнеса си. Forbes съобщи през 2020 г., че нетната стойност на Уанг е около 270 милиона долара.
На 71 години няма планове да забави темпото. През февруари тя създаде ограничена серия водка с Шопен.

„Мисля, че денят, в който не искам да се развивам, наистина ще бъде денят, в който ще спра", отбелязва дизайнерката.

Тук Уанг говори за провалите, страховете и как борбата да намери перфектната сватбена рокля на 40 г., я кара да създаде своя собствена модна компания.

За успеха: „Това е ежедневна борба"

Трябва да бъда много честна, това наистина е ежедневна борба. Нямам добре балансиран, добре закръглен живот.

Мисля, че работата е била през целия ми живот и ме държи уместна, очарована, страстна, уплашена, притеснена и стресирана. Но моята кариера ми даде възможност наистина да имам много пълноценен живот.

Отгледах и две деца Сесилия Бекер, 31 г., Жозефин Бекер, 28 г.

За жонглирането с много ангажимени: „Отивам при този, който крещи най-силно"

Честно казано отивам при всеки, който крещи най-силно. Когато управляваш компания, това е като семейство. Така че, което от бебетата крещи най-силно, тичаш при това дете.

Всъщност е съвсем логично, защото ако някой крещи много силно, нещо не е наред или нещо трябва да се поправи. Така работя аз. Приоритизирането не винаги е възможно, защото много често има десет неща, които са еднакво важни. 

Предприемачеството не е за всеки. Но ако наистина обичате нещо, каквото и да е то, това е голямо начало. Ако не го обичате, няма да успеете. Нещата могат да станат наистина трудни и решенията още повече.  

За нейната мотивация: „Не направих рязането"

Когато осъзнаете, че сте се провалили в нещо, просто трябва да се научите да го пускате, а да го пуснете, е може би по-трудно, отколкото да останете там.

За мен модата се превърна в следващата страст след пързалянето. Както казах на баща си, имам нужда от причина да ставам сутрин. Имам нужда от причина да се чувствам принудена или развълнувана, надеждна или дори уплашена. Затова отидох във "Vogue".

Но според мен не бях постигнала това, което се надявах. Чувствах, че отново не съм успяла. Не участвах в олимпийския отбор. Не станах главен редактор във "Vogue".

Наистина обвиних себе си, че не съм направила разрез.

При основаването на нейната компания: „Не можах да намеря сватбената рокля, която исках"

Винаги съм мечтаела да бъда моден дизайнер и си мислех, че ако не опитам сега, никога няма да мога да го направя. 

Затова отидох при Ралф Лорън чрез връзките си с "Vogue" и станах дизайнерски директор за всички дамски облекла там. Когато видях какво е необходимо за изграждането на такава империя, се стреснах.

Но насрочих сватбата си и започнах да търся роклята. Не можах да намеря нищо, което исках. Бях на 39, което днес не изглежда толкова късно за брак, но когато се ожених през 1989 г., беше. Просто се почувствах някак нелепо да тичам из булчинските бутици и подобни магазини.

Баща ми, който, когато ме видя да преживявам това само за да си намеря рокля, каза: „Мисля, че тук вероятно има сериозна бизнес възможност". Той ме насърчи да напусна Ралф и да започна собствена компания.

Бях на 40 г., омъжена, основавайки собствена компания и също се опитвах да стана майка. Беше диво.

Съвет към младите хора: „Просто започнете"

Казвам на младите хора, че единственото нещо, което се надявам за всички тях, е да не излязат от релсите.

Всички ми казваха да не правя това и да не правя онова. Щом всички са против, не означава, че не трябва да го правите. И съжалението е далеч по-лошо от това, че никога не сте опитали, и по-лошо от неуспеха.

Въпросът е, че просто започвате. Всяка работа, която поемате, не е задължително да бъде всичко-край-всичко. Мисля, че работата може да бъде това, което внасяте в нея и я постигате.

За уелнес удоволствията: „Това, което ви държи млади, е вашият мозък и дух"

Бих казала, че работата и след това сънят са важни за мен, въпреки че сънят ми ужасно се наруши с пандемията.

Това, което ви държи млади, е вашият мозък и дух. Мисля, че това е далеч по-важно от една нова диета или колко часа Peloton правите.

За азиатската омраза: "Вкоренено е в нас да не вдигаме шум"

Модата е много либерален бизнес. Не се чувствах прицелена в лицето си с насилието и жестокостта, които се случват в момента. Но със сигурност забелязах скок през последните пет или седем години. Както и с коментарите, които са също толкова жестоки. 

Не мога да говоря от името на всички азиатци, но трябва да кажа, че повечето от нашите култури са много стари и има известна пасивност по отношение на азиатците и начина, по който сме изкупени. Вкоренено е в нас винаги да сме тихи и да не вдигаме шум.

Но съм щастлива, че толкова много азиатци навсякъде говорят и че други хора също защитават азиатците. Това беше едно от по-добрите неща, които се случиха, но очевидно на много лоша и опасна цена.

Дизайнерката Вера Уанг за бизнеса, успеха и страховете
Дизайнерката Вера Уанг за бизнеса, успеха и страховете
Дизайнерката Вера Уанг за бизнеса, успеха и страховете