Донатела: ''Работя така, че когато облечеш Versace, да имаш самочувствие''

  • Сподели:
Донатела: ''Работя така, че когато облечеш Versace, да имаш самочувствие''

Джани Версаче беше определяща фигура в света на модата през 80-те и 90-те години. Той обличаше независимите духове, знаменитостите и богатите, млади и безстрашни хора. Неговата изключителна класа олицетворяваше идеалите му за мъжко и дамско модно облекло. Той също така създаваше аксесоари, парфюмна линия, спално бельо и колекция за дома, вдъхновена от предпочитанията му към бароковия стил. Познанията на Версаче бяха енциклопедични, а усещането му за история пророческо. Неговият гений бе успешното свързване на модата и културата.

Двадесет и пет години след смъртта на Джани, малката му сестра Донатела, се е научила да следва инстинктите си и да направи семейния бизнес свой собствен, при това го е издигнала до сериозни върхове.
На 66 години Донатела Версаче е творчески директор и вицепрезидент на компания с годишен приход от 592 милиона лири.
На въпрос от къде идва нейното чувство за естетика, тя отговаря:

"Не съм се родила красива, но винаги съм искала да бъда впечатляваща. Затова изрусявам косато си и нося високи токчета". 

Донатела знае, че не тенденциите движат модната индустрия, а вечните обсесии на жените, докато се гледат в огледалото: да изглеждат по-добре, да бъдат забелязани, да се чувстват уверено. 
Ето защо марката Versace все още има сила, 40 години след като Джани отвори първия бутик на Via della Spiga.
Донатела Версаче доказа, че много хора грешат за нея.

"Когато брат ми беше убит, целият свят бе вперил погледите си в мен и 99% от тях смятаха, че няма да успея. В началото и аз мислих същото за себе си. Не вярвах, че ще се справя. Брат ми бе кралят и целият ми свят се срина със смъртта му".

Със сигурност не ù е било лесно, особено през 2004 г., когато модната къща бе изправена пред фалит, поради зависимостта на Донатела от наркотици и болкоуспокояващи, която по това време бе съкрушена от скръб по загубата на брат си.
Историята ù започва на 2 май 1955 г., когато е родена в Реджо Калабрия. Братята ù Санто и Джани бяха на 10 и 8 години, когато тя се ражда, но връзката ù с Джани се противопоставя на разликата във възрастта.

 "Аз бях неговата кукла и най-добрият му приятел. Той ме обличаше в готини дрехи, водеше ме по дискотеки и клубове от 11-годишна възраст. Харесваше ми. Това беше най-хубавото време в живота ми." 

Ако Донатела можеше да се върне назад и да даде съвет на по-младото си ''Аз'' към този момент, тя би казала следното: "Бъди силна и остани вярна на себе си. Следвай собствените си инстинкти и не се опитвай да бъдеш Джани".

Донатела е първият дизайнер, който използва известни личности за модели на своите пищни модни дефилета. И това определено ù се отблагодарява.
С нарастването на самочувствието ù тя започна да подкрепя езика на овластяването на жените. Рекламна кампания от 2005 г. с участието на Мадона, заснета от Марио Тестино, представя певицата на високо ниво в йерархията. 
"Жена, която се труди и се е издигнала в в кариерата си", така Донатела описва кампанията пред Italian Vanity Fair.

Феминизмът на Донатела е сърдечен, макар и на моменти удивително нереконструиран. "Жените притежават смелост", казва тя.
"Положението на жените днес е по-добро, отколкото някога, но все пак има накъде да се развива. Имаме нужда от повече жени в политиката, повече жени изпълнителни директори. Повече жени на високи постове. Жените мога да бъдат всичко".

Нейната перспектива като жена промени Versace, правейки го едновременно по-женствен и по-феминистичен. 
"Мъжете дизайнери, те обичат да скицират. Не ми пука за скицата, а за прилягането. Драпирам плата, пробвам всичко, работя така, че когато облечеш Versace, да имаш самочувствие. Трябва да се чувствате непроницаеми. И това важи както за размер 38, така и за размер 46."