Грейс Кодингтън: Окото на Vogue

  • Сподели:
Грейс Кодингтън: Окото на Vogue

Грейс Кодингтън е един от онези редки модни редактори, които наистина могат да погледнат по нов и смел начин на модата, лукса и красотата.

Зад модните образи и зад отношението на времето се крие мъдрото око на модните редактори. Грейс Кодингтън е една от тях. В продължение на 30 години тя вдъхваше на страниците на Vogue разказ, който се превърна в емблематичен. Сега, когато модата сякаш е затънала в собствените си митове, работата на творческия директор на Vogue е от съществено значение, за да се върви напред.

И дори ако тази селекция от красиви списания е незаменима златна мина за професионалистите и творческите аспиранти в областта, важно е да погледнем назад към аурата и въздействието на образите, вдъхновени от Грейс Кодингтън. По време на 30-годишната си работа като моден редактор на Vogue Грейс Кодингтън, както никой друг, е обединила разкази, кино и блясък и е вдъхновила модата! Декадентска или мрачна, загадъчна или весела - модната редакция през погледа на Грейс Кодингтън винаги разказва история! И то какви истории...

Нейният афинитет към природните пейзажи, големите диви или грандиозни пространства на емблематични места се пренася върху донякъде фиктивния фон на ателиетата. Грейс Кодингтън умее да се обгражда с фотографи, всеки път по-блестящи, за да уловят темите, които са скъпи на сърцето ѝ.
Тази ситуация често означаваше изоставяне на комерсиалните грижи на списанието, за да може по-добре да се развихри общата им креативност! Марио Тестино, Стивън Майзел, Дейвид Симс, Артър Елгорт, Питър Линдберг, Крейг Макдийн, но също и Ани Лейбовиц и Елън фон Унверт са само няколко имена сред талантите, оформили визията на Грейс Кодингтън.

Точно тази визия, подхранвана от историята, киното, литературата, театъра и творческия хъс, който принадлежи само на нея. 

Грейс Кодингтън беше емблематичният моден редактор на тази епоха - днес считана за златна - когато списание Vogue все още можеше да изпрати екип по целия свят, за да улови самата фантазия на модата, и тя предлагаше най-запомнящите се снимки.

Как човек се превръща в окото и ума, които стоят зад най-значимите естетически разкази на нашето време? В своята книга Грейс Кодийнтън разкрива личния си път, интимното си виждане за живота и модата. Защото това, което е сигурно, е, че Грейс Кодингтън е знаела как да обвърже живота си с този на списание Vogue, до степен да проектира най-прочутите си фантазии!

Естетичната Грейс Кодингтън

"Алиса в Страната на чудесата" е една от най-важните модни истории, които някога съм създавала. Анна Уинтур беше тази, която предложи всички главни творци да се превъплътят в героите от приказката и да бъдат включени в снимките, а ние се забавлявахме да ги асоциираме с техните колеги от тази приказка.''

А тази сесия със сигурност е една от най-внушителните на списанието. Създадена в началото на 2000 г., поредицата "Алиса в страната на чудесата", заснета от Ани Лейбовиц, налага Наталия Воднянова като вечната Алиса. Но има и нещо повече.
Наистина, Хелмут Ланг е направил декорацията: Стивън Джоунс в ролята на Лудия шапкар, Оливие Тескенс в ролята на Луис Карол, Том Форд в ролята на Белия заек, Кристиан Лакроа в ролята на Мартенския заек или Джон Галиано в ролята на Сърдечната кралица. Модната сфера се е обединила, за да превърне тази сесия в нещо повече от въведение в модата на сезона, въведение в това какво е самата мода!

Истинска ода на творчеството, редакциите на Грейс Кодингтън са колкото разрушителни, толкова и вдъхновяващи. Едно от доказателствата за това е "Кратка среща" с Наталия Водянова и Шон Комбс, заснета от Ани Лейбовиц през 2010 г.

Модата в най-експресивното си проявление придобива смисъл в хода на многобройните анекдоти, които изпълват историята на тези епични, непочтителни и в крайна сметка много, много вдъхновени редакции!