Ирина Денева отблизо в един разговор за мода, стил и свобода

  • Сподели:
Ирина Денева отблизо в един разговор за мода, стил и свобода

Следвам Ирина Денева в Instagram, където е по-известна с името When You Wonder What To Wear и признавам, че тя е един от любимите ми модни блогъри. Освен нейното съдържание от цветни снимки, смели визии и способността ѝ да се променя, черпя вдъхновение и от честността, с която поднася мнението си. Ирина е разпознаваема и е свежа глътка в морето от социални мрежи. 

Поканих я на гости в High View Art, за да поговорим за мода, стилове и свободата да ги изразяваш върху себе си.

Кой е любимият ти моден тренд от 90-те, който искаш да се завърне? 

- Израснала съм в 90-те и всички тенденции са много сантиментални за мен, защото ги свързвам с различни спомени. Мисля, че всичко, което и тогава съм харесвала, вече смело и убедително се е завърнало, но най-много ми липсваха пънк детайлите във визията като карирани поли и огромните платформи. Сега очаквам гумените черни гривни също да излязат на сцената и ще съм напълно щастлива. 

Кои дрехи и аксесоари категорично не бива да съчетаваме? 

- Не обичам да казвам НЕ на модни съчетания, защото всяка дреха и аксесоар стоят различно на различните хора. По-скоро трябва да внимаваме с цветовете. Ако обличаме топли нюанси е добре да избегнем студените. 

Какво означават за теб термините "модно престъпление" и "жертва на модата"? Често ли срещаш такива?

 - Мисля, че всяка жена допуска модни престъпления в процеса на създаване на свой стил. В даден етап на живота си, най-често в началото на 20-те, всички сме били жертви на модата. Тогава човек намира първата си работа, иска да се поглези с първата си заплата, да се покаже пред колеги и приятели, хвърляйки се към най-модерните неща, а това води и до смешни визии и снимки. 

Умение ли е да се гради стил? 

 Може би това е нещо, което си крадеш като занаят от жените, които харесваш. Става с наблюдение и експерименти у дома, пред огледалото. 

Изброй ми пет неща, които всяка жена трябва да притежава в гардероба си? 

- Бяла риза, черен панталон, пола-молив, черна рокля, бежово палто. Мога да добавя червено червило, очна линия и дамска чанта, която да е акцент на визията, и мисля, че картинката е пълна. 

Имаш ли си модна икона, която те вдъхновява? 

- Имам много модни икони и често ги сменям - зависи от настроението ми. Като че ли с мен през годините винаги са били Еди Седжуик и Айрис Апфел. И двете са силни жени със собствен почерк и винаги мога да се вдъхновя от някоя тяхна снимка за своя аутфит. 

На какъв принцип избираш дрехите, обувките и аксесоарите си? 

Важно е да бъдат удобни. Имам принцип, че човек трябва да си ползва нещата, а не само да ги купува. 

Пътуваш много, имаш възможността да се докоснеш до различни култури, общности, да черпиш идеш, да експериментираш с визията си и да видиш как се носят жените по света. Можеш ли да кажеш какво ни липсва или кое качество е хубаво да развием българските жени и има ли такова, с което можем да се гордеем?

 - Всеки град има свои характеристики. Париж е известен с хубавите палта, Ню Йорк и Берлин с това, че черното властва в тях, Милано - със смелите аксесоари. Нещото, което ми липсва в София, е свободата. Тук често се случва да чуя коментари по свой адрес, а не мисля, че съм екстравагантен човек. Именно свободата в отношението към дрехите предстои да я развием на нашите географски ширини. 

Тук може да разгледате блога на Ирина Денева: When You Wonder What To Wear.