Изкуството на Ив Сен Лоран отбелязва своята 60-та годишнина

  • Сподели:
Изкуството на Ив Сен Лоран отбелязва своята 60-та годишнина

Едновременни изложби за отбелязване на 60-годишнина от първата колекция на Ив Сен Лоран ще се проведат от шест водещи парижки музея в безпрецедентен почит от света на изкуството към покойния френски моден дизайнер.

Събитията в музеите, сред които Лувъра и Musée d'Orsay, ще разкрият как известният дизайнер е получил вдъхновение от някои от най-големите художници на 20-ти век, включително Пикасо, Матис и Мондриан.

Муна Мекуар, която е куратор на изложбите, ще представи работата на дизайнера, поставена в контекста на постоянните колекции.
Според нея участието на някои от най-големите и най-известни музеи във Франция е безпрецедентно.

"Мислех, че би било невъзможно да накарам толкова много музеи да се съгласят с нашата идея, но всички те проявиха интерес и бяха изключително ентусиазирани от самото начало. Това е първият път, когато всички работят заедно по един проект.
Сен Лоран бе много вдъхновен от изкуството и това показва връзките и диалога между неговата работа и музейните експонати. Не искахме да поставяме дрехите в стая, искахме ги там сред постоянните колекции.
По този начин посетителите ще преоткрият тези колекции едновременно с отдаването на почит на Ив Сен Лоран. Това е като културен архипелаг", каза Мекуар.

Ив Сен Лоран, който почина през 2008 г. на 71-годишна възраст (рак на мозъка), беше само на 26, когато основава своята къща за висша мода с бизнесмена Пиер Берже през декември 1961 г. Девет години по-рано Сен Лоран се мести в Париж, където кройките му бързо придобили известност и бе представен на Christian Dior - тогава гигант в света на модата.

Ив Сен Лоран представя първото си ревю за висша мода на 29 януари 1962 г.


"Вярвам, че работата на дизайнерите много прилича на тази на художниците. Всъщност аз постоянно намирам вдъхновение в творчеството на съвременните художници: Пикасо, Матис, Мондриан", споделя Сен Лоран.


"Бях повлиян от живописта - дължа колекцията си от юли 1966 г. на американски художници като Веселман, Рой Лихтенщайн. Всичките ми рокли бяха осветени с пейзажи, луни и слънчева светлина. Как можех да устоя на поп арта, който беше изразът на моята младост", добавя още той.

Шестте музея, които участват в Yves Saint Laurent Aux Musées, който се провежда от 29 януари до 15 май, са: Центърът Помпиду, Парижки музей за модерно изкуство, Лувърът, Музей Орсе, Музей Пикасо и Музей Ив Сен Лоран.

Всеки от тях ще включва различни аспекти от работата на Сен Лоран. В Лувъра ще има някои от най-изключителните му облекла, включително сака, бродирани със злато и кристали. В Музея за модерно изкуство, дизайните на Saint Laurent ще отразяват цветовете на художниците Пиер Бонар и Раул Дюфи. Musée d'Orsay ще представи част от вечерното облекло, което той създаде за бала на Пруст, за да отбележи 100-ия рожден ден на писателя, чиито гости, облечени от Сен Лоран, бяха барон Ги дьо Ротшилд и Джейн Биркин.

Общо 50 творения ще бъдат представени като част от изложбата, както и около 300 дизайна. В музея на Ив Сен Лоран посетителите ще бъдат преведени през творческия процес от скица до готова дреха.

Мекуар говори за "диалога", създаден от Сен Лоран между "изкуство и литература", и казва, че дизайнерът изразява "цяла художествена вселена" чрез своите творения.


"Не само една колекция, а цялата му житейска работа е свързана с изкуството. Става дума за разглеждане на Сен Лоран от гледна точка на изкуството. И Сен Лоран, и Пиер Берже бяха големи колекционери на изкуство и това оказа голямо влияние върху модния дизайн", каза Мекуар.


"За Ив Сен Лоран изобразителното изкуство бе неизчерпаем източник на вдъхновение, обхващащ всички култури през цялата история. Този постоянен диалог беше ключов елемент от безграничната изобретателност и креативност на дизайнера".