Килиан Хенеси - философия и традиции в създаването на най-добрия парфюм

  • Сподели:
Килиан Хенеси - философия и традиции в създаването на най-добрия парфюм

Килиан Хенеси принадлежи към род от производители на коняк, които били пионери в лукса - семейна традиция, която Килиан следва, чрез създаването на нова луксозна марка. Семейното наследство е останало с него в пътуването му към парфюмерията.

Преди да завърши CELSA, той пише дипломна работа за семантиката на аромата, в търсене на общ език с боговете и смъртните. Спомняйки си „дяла на ангелите" като част от своето наследство, той е отведен в света на парфюмерията. „Дялът на ангелите" е това, което Къщата на Хенеси нарича процента, който необяснимо се изпарява от избите за коняк, като приношение на боговете. Много от ароматите на Kilian днес носят този спомен от детството, напомняйки за сладостта в алкохола и дървото на бъчвите.

След дипломирането, той продължава да развива своя усет в парфюмерията и да работи за най-престижните парфюмерийни къщи като Christian Dior, Paco Rabanne, Alexander McOueen и Giorgio Armani.

През 2007 г. Килиан решава да пусне своя собствена марка с цел да постигне перфектния съюз между елегантност и безкомпромисен лукс. От жизненоважно значение за марката е тяхната „еко-луксозна" философия – всяка бутилка може да се пълни отново и да се съхранява за цял живот. До 2015 г. марката има портфолио от 37 аромата в 5 различни колекции от парфюми.
През 2014 г. той изследва тази визия допълнително, създавайки колекция от ароматни бижута. Настоящето му начинание е да създава ароматни декоративни предмети за дома, придавайки физическа форма на 4 аромата.
Докато марката Kilian се развива и съзрява, единственият аспект, който остава последователен, е, че всеки създаден продукт въплъщава върховна изтънченост и вечен лукс.
Френската будоарна свещ на Kilian печели най-добър нов домашен аромат на наградите на The Fragrance Foundation Awards 2016.

Когато го попитат какъв е съветът му към някой, който иска да се занимава с производството на парфюми, той отговаря:


„Целта е да намерите такава работа, където бихте платили, за да я работите. Ти не намираш призванието, а то намира теб. Приятел на дядо ми, който работеше в Dior, ме научи на занаята.
В света на парфюмите има речник, доста сложен при това, защото парфюмеристите имат 3000 нотки, които съществуват в природата. 99% от тях не са достъпни за обикновените хора, достъпни са само за професионални парфюмеристи. Когато попитам обикновен човек на какво мирише този аромат, той би посочил - захар или ягода. Няма да се задълбочи или да познае нотките на уд, сандалово дърво и т.н. Не би описал миризмата.
Този същия приятел на дядо ми ме свърза с парфюмерийна къща, където мога да идентифицирам нотки. Така открих своето призвание и така се влюбих в него."


Точно по това време, на 23-годишна възраст, Хенеси знае, че няма да си занимава с производството на коняк, а ще работи по изграждането на собствена марка.
"Лично аз никога не съм пускал парфюм на пазара, с който не се гордея напълно. Ако създавате творения, с които не се гордеете изцяло, това се отразява на вас, защото се борите много за това, в което вярвате."Правенето на парфюми се доближава повече до приготвянето на храна, отколкото до производството на коняк, според Хенеси.

„Конякът е алкохол, който поставяте в стъклена бутилка, след това в кутия, която продавате на рафта", откровено заявява той. 
„Същото важи и за бутилираната вода. От технически аспект ние смесваме различни акорди и нотки заедно. Процесът е същият. Но в нашия свят разполагаме с много повече нотки за смесване, отколкото конячната индустрия.
Когато мислите за парфюм, мелодията, акорда, креативността са в основата на това, което прави един парфюм уникален. Всичко е изградено върху тези 3 или 7 съставки и как можете да го направите дълготраен. Смятам, че производството на парфюми е по-близо до гастрономията, защото има много налични съставки. Едината е твърда, а другата е течна."

Когато Килиан създава нов аромат, единствената мисъл, която се опитва да постигне, е емоцията, носена от името на аромата. Той не създава аромат изключително само за един пазар.


„Името е моят сценарий, парфюмеристът е моят актьор и аз работя ръка за ръка с него или нея, за да изразя формулата, емоцията която се опитвам да предам. Това е началото, да намеря мелодията от 3-7 съставки. След това създавам парфюма. Както е казал Моцарт: „Търся малки нотки, които се обичат", така отиваме в света на парфюма. 


За тайната на неговия успех

Тринадесет години по-късно Килиан успява да изгради своя собствена марка за парфюми, която да устои на всяка голяма луксозна къща. Неговият ключ към успеха, е да остане автентичен на това, което е. „Мисля, че ключът е да продължаваш да създаваш продукти, които наистина обичаш, с които наистина се гордееш и с които продължаваш да се забавляваш. Ако един ден спра да се забавлявам, знам, че ще е дошло време да си тръгна."

Друг аспект на успеха му са неговите ароматни бижута и ароматни червила. Въпреки че ароматните бижута не са ново творение, Хенеси взима концепцията за Pomanders от 16-ти и 17-ти век и я адаптира към своята линия ароматизирани бижута. 
Килиан също така гарантира, че неговата марка е екологична, което е част от успеха ù. Той е първият парфюмерист, който въвежда бутилки за многократна употреба. 
„Сега Dior и Saint Laurent ни копират с тази философия, за което съм изключително щастлив", казва той.