Кралете на модата - Джон Галиано

  • Сподели:
Кралете на модата - Джон Галиано

След като завършва Central Saint Martins, британският моден дизайнер Джон Галиано, стартира собствена линия. Известен с причудливи, скандални дизайни, той оглавява френските къщи за висша мода Givenchy (1995-1996) и Christian Dior (1996-2011). 

Галиано е роден в британската отвъдморска територия Гибралтар на 28 ноември 1960 г. Неговата майка испанка и баща му от Гибралтар преместват семейството в Южен Лондон, когато той е на шест години. Преходът бил труден. Майка му, учителка по фламенко, се гордеела с външния облик на семейството и обличала сина си в сложни тоалети, дори когато излизали за най-обикновени дейности. Въпреки че е дразнена от небрежно облечените му съученици, майката на Галиано му вдъхва смела и творческа чувствителност.

Галиано се записва в Central Saint Martins College of Art and Design през 1981 г. Докато е в училище, той работи в отдела за костюми на Британския национален театър. Неговата дипломна колекция през 1984 г., вдъхновена от Френската революция и озаглавена „Les Incroyables", е купена изцяло от независимия лондонски моден бутик Browns. Галиано скоро създава свой собствен лейбъл и се радва на подкрепата на различни финансови спонсори. Неговите колекции били едновременно драматични и сложни, но само за няколко години специфичните визии били смачкани от липсата на бизнес умение. Така той фалира през 1990 г.

Диор и Живанши

Галиано се бори финансово в продължение на години, като все още продуцира работа с прекъсвания, докато не среща и печели подкрепата на главния редактор на американския Vogue Анна Уинтур и творческия директор на американското издание на Vogue Андре Леон Тали. Тези мощни конектори го запознали с португалския моден покровител Saõ Schlumberger. За да си възвърне позициите, Мария Шлюмбергер му дава назаем къщата си за модно ревю, а няколко топ модела работят безплатно. Галиано проектира цялата колекция от един болт плат. Преклонението на Шлюмбергер изведе няколко нови финансисти на преден план. В резултат на това Галиано е назначен за главен дизайнер на Givenchy през 1995 г., ставайки първият британски дизайнер, оглавил френска къща за висша мода. След две години той се премества в Christian Dior.Галиано създава някои от най-известните колекции в индустрията, включително Blanche Dubois през октомври 2008 г., вдъхновен от филма A Streetcar Named Desire от 1951 г., Napoleon and Josephine през март 1992 г., вдъхновен от любовната история на тези известни исторически личности, и Принцеса Лукреция през октомври 1993 г. (вдъхновена от руската принцеса). Освен облеклото, обличано от неговите модели, Галиано е известен със собствените си драматични костюми за финален лък, завършвайки ревютата си с фантастични облекла, вдъхновени от хора като Наполеон Бонапарт и американски астронавти.

Галиано е обявен за Британски дизайнер на годината през 1987, 1994 и 1997 г., а през 2009 г. е удостоен с кавалер във френския Почетен легион - награда, която преди това е присъдена на модните светила Ив Сен Лоран и Сузи Менкес.

Наистина, пристигането на Галиано предвещавало ново начало за обзетата репутация на висшата мода и като главен дизайнер на две модни къщи, Галиано се радвал на ненадмината позиция сред британските дизайнери. Той обаче признал, че New Look на Dior – ансамбъла, който съчетава якета с подплатени рамене и широки поли с дължина до глезените – е по-близо до собствената му естетика, отколкото консервативни линейни дизайни на Givenchy.

През 2011 г. Галиано попадна в заглавията по всички грешни причини. Британският таблоид The Sun публикува видео на Галиано, който прави антисемитски забележки към италиански туристи в парижки бар. Противоречивото му поведение беше гореща тема и дискутирана далеч отвъд света на модата. След като отстрани дизайнера през февруари 2011 г., Christian Dior обяви през март същата година, че е започнал процедура за окончателно уволнение на Галиано.
През това време Галиано влиза в клиника по рехабилитация за пристрастяване към наркотици и алкохол и по-късно се извини за коментарите си. През септември 2011 г. той беше признат за виновен в извършване на „публични обиди въз основа на произход, религиозна принадлежност, раса или етническа принадлежност" и получи условна присъда. През следващите две години Галиано беше до голяма степен отбягван от модния свят, въпреки че той специално проектира сватбена рокля на модела Кейт Мос през 2011 г.