Ленът – кралят на лятото

  • Сподели:
Ленът – кралят на лятото

Лятото е вече тук със своята убийствена жега. Заменете вълната и по-плътния памук с лен, бамбук или крепон. Много мъже и дами пренебрегват подходящите материи за този сезон и постоянно се потят. Грешка! Тези платове са леки и  абсорбиращи, особено ленът, който  е  дори два пъти по-здрав от памука.  

Едва ли има човек, който да не е усетил, че ленът е прекрасната материя за горещите дни. Хигроскопичен – попива влагата и е добър проводник на топлина. Ленът съдържа най-здравата от всички растителни нишки и не се наелектризира. Затова дрехите от лен може да наречем здравословни и много комфортни за тялото, тъй като осигуряват проветряване и хлад.  

Макар в последните години употребата му да е драстично увеличена в текстилната индустрия, ленът се използва от древността и се смята за най-старата позната тъкан. Има доказателства, че е използван в земите около Средиземно море още преди християнската епоха, а в древен Египет е служел и за разплащателно средство. 

Египетските мумии били обвивани в лен, защото той символизирал светлина и чистота и бил доказателство за висок социален статус. Някои от тези материи, изтъкани от ръчно изпредени влакна, са толкова фини, че не могат да бъдат пресъздадени дори от най-модерните технологични машини. Единственият и всеизвестен недостатък на материята е лесното намачкване и трудното гладене. Но кой обръща внимание на това, познавайки удобството, комфорта и лекотата му. 

Дрехите от лен носят много етно звучене. Може да го съчетаете с всякакви аксесоари от естествени материали – кожа, канап, дърво, дори с обемна пластмасова гривна и гердан. Ниските „римски” сандали за задължителни, а коприненият шал просто ще завърши тоалета ви. Остава само да сложите чантата на рамо, шапката и очилата и да се усмихнете на лятото.  

Ленът – кралят на лятото
Ленът – кралят на лятото