Линда Еванджелиста: "Уморих се да се крия и да живея в срам. Стигнах дъното на самоомразата''

  • Сподели:
Линда Еванджелиста: "Уморих се да се крия и да живея в срам. Стигнах дъното на самоомразата''

В ексклузивно интервю канадската модна икона разказва пред списание People за козметичната процедура, която според нея я е оставила "брутално обезобразена", както и за битката да си върне живота, който познава, обратно.

Някога една от най-сниманите жена в света на модата, Линда Еванджелиста живее в уединение от почти пет години. Днес тя най-накрая е готова да сподели тежката си история.
В тазседмичния брой на списание PEOPLE, 56-годишната Еванджелиста разказва за емоционалната и физическа болка, която хвърли сянка върху живота ù през последните години, след като по нейни думи, CoolSculpting – популярна, одобрена от FDA процедура за "замразяване на мазнини", която е била популяризирана като неинвазивна алтернатива на липосукцията – я оставя "трайно деформирана" и "брутално обезобразена".

Еванджелиста заведе дело през септември, съдейки компанията-майка на CoolSculpting, Zeltiq Aesthetics Inc., за обезщетение в размер на 50 милиона долара, с аргументите, че не е в състояние да работи, след като е била подложена на седем сесии от този вид интервенции в кабинета на дерматолог от август 2015 г. до февруари 2016 г.


"Обичах да бъда на модния подиум. Сега се страхувам да се срещна с някой, когото познавам. Не мога да продължавам да живея живота си в срам. Не желая да се крия повече, както и да нося тази болка. Готова съм да говоря."

В рамките на три месеца след процедурите Еванджелиста, започнала да забелязва увеличаване в областта на брадичката, бедрата и гърдите. Същите области, които тя целяла да се намалят, всъщност се увеличили и втвърдили, а по-късно и вцепенили.

"Първоначално смятах, че аз съм виновна, защото съм направила нещо грешно. Започнах да спазвам строги диети и да наблягам повече на тренировките. В един момент стигнах до там, че изобщо не се храних. Мислех, че губя ума си."

През юни 2016 г. тя решава да посети лекаря си.

"Споделих с лекаря си, че гладувам, но в същото време наддавам килограми. Той ми постави диагноза парадоксална адипозна хиперплазия (ПАХ). Попитах го какво, по дяволите, е това, а той ми отговори, че никаква диета или упражнения никога няма да го поправят случилото се."
ПАХ е рядък страничен ефект, който засяга по-малко от 1% от пациентите на CoolSculpting, където процесът на замразяване причинява удебеляване и разширяване на засегнатата мастна тъкан. 

"Това е разочароващата част", ​​казва д-р Алън Матарасо, пластичен хирург от Ню Йорк и професор в Медицинския факултет Нортуел. "Пациентите очакват резултати от този метод на скулптуриране на тялото - криолиполиза, но вместо тези резултати се сдобиват с болест.
Проблемът с ПАХ е, че в някои случаи може и да остане за цял живот. При много обстоятелства засегнатите области вече не се поддават на липосукция, както биха били първоначално."  

В изявление пред People, представител на CoolSculpting съобщи, че процедурата "е обстойно проучена с повече от 100 научни публикации и над 11 милиона процедури, извършени по целия свят". В изявлението се посочва също, че "известните редки странични ефекти, какъвто е ПАХ, са документирани в информацията CoolSculpting за пациенти и доставчици на здравни услуги." 

"ПАХ не само срина и унищожи кариерата ми, но ме изпрати в цикъл на дълбока депресия, дълбока тъга и дъното на самоомразата"

Линда бе един от най-известните модели на деветдесетте в пика на славата си, заедно с Кейт Мос и Наоми Кембъл.
Смятана е за един от най-успешните и влиятелни супермодели някога, появявайки се на над 700 корици на списания, сред които и модната библия "Vogue".