Мъжката колекция на Dior - празник за световния моден канон

  • Сподели:
Мъжката колекция на Dior - празник за световния моден канон

Dior даде на света виртуално място на първия ред за откриването на мъжкото шоу Зима 2022/2023 г.

Преди петъчното шоу, което се предава на живо от Париж, Dior сподели закачки за предстоящото преживяване с участието на моделите Нонсо Дейвид и Тачър Ройс. За Дейвид шоуто в петък бележи дебют в Париж.

Не може да се отрече, че Париж е едно от най-вълшебните места в света. Културна столица от векове, той е не само визуално зашеметяващ, но и носи със себе си богата история на стил, романтика и причудливост. Този сезон, за мъжката колекция на Dior есен/зима 2022, креативният директор Ким Джоунс се опита да почете Париж в цялата му историческа и бляскава слава. 
По-конкретно, с това шоу Джоунс се стреми да отпразнува града, като създава облекла, които отразяват плодотворната му и дългогодишна връзка с къщата на Dior.

Колекцията с 49 визии беше както исторически референтна, така и съвременна. В перфектен баланс между старо и ново, той се връща към някои от най-известните визии на модната къща, като все още играе в настоящите стилове. Например, няколко визии включваха или пригодени блейзъри, или палта с широки подплънки за раменете, които бяха защипани в талията. Тези блейзъри и палта бяха ясна препратка към прочутата "Нова визия", която Кристиан Диор създаде в своята колекция за жени пролет/лято 1947 г. Визията се отличава с популярното вече сако на Dior "Bar", което драматично стяга талията, и обемна пола, която пада малко под средата на прасеца. 

По същия начин, случайната употреба на леопард от Джоунс също се връща към произхода на къщата. По-специално, бомбардировачът и наметката с леопард препращат към факта, че от 1947 г. Dior включва вечния модел в почти всички свои колекции. Най-забележителните аксесоари на колекцията, които бяха малките, структурирани барети, които съответстваха на ансамбъла, с който бяха съчетани, също черпиха от историята на Dior и любовта на основателя към създаването на изящни съответстващи шапки, носещи се с неговите рокли.

Докато празнуваше миналото на Dior, Джоунс също обърна внимание на настоящите тенденции. Всяка визия включва чифт големи панталони, съчетани с дълги или широки копчета и суичъри. Тези облекла несъмнено говореха за настоящата ни любов към оверсайз облеклото и слоевете. Обувките бяха особено референциални за съвременните ни вкусове. Моделите стъпваха по подиума в гумено или вълнено сабо в стил Birkenstock или шикозни маратонки.

Просто казано, мъжката колекция на Dior есен/зима 2022 беше празник на вчерашния и днешния Париж, както и важното място на къщата в нейната история. Като поставя съвременен акцент върху някои от най-обичаните визии на Monsieur Dior, които помогнаха за утвърждаването на Париж като модна столица на света, Джоунс гарантира, че наследството на основателя продължава да живее. Отвъд това обаче той допълнително затвърждава мястото на Dior на върха на световния моден канон като къща, която е отдадена както на миналото си, така и на бъдещето си.


"Силуети, които се появяват и се налагат все повече и повече във въображението. Скиците фиксират тази работа на ума, но не като статична композиция – не, това са силуети в движение." - Кристиан Диор