Мода = шаблон, матрица, калъп...

  • Сподели:
Мода = шаблон, матрица, калъп...

Кой ги определя тия моди и как точно се определя, кое е точно модерно и какво изобщо значи да си модерен? Аз, лично, отъждествям думата мода с думата шаблон, матрица, калъп, по който ни бива вменявано, видиш ли, как ние трябва да се обличаме, гримираме, как да носим косата си, как да обзавеждаме дома си.

Понякога си мисля, че има и мода как да си нося чантата за пазар и как да отмятам косата си. Ами не - мода няма, никъде и във нищо! Има собствен вкус и собствено виждане във всичко около нас и в самите нас. Човек, който следи подобни моди намирам за човек, лишен от въображение. Човек без собствен стил - сляп подражател.

Не мога да си обясня как някой ще ми каже, че на мода тази зима е райето, крещящите цветове, буйните къдрици и високият ток. И аз, видиш ли, ще се окажа облечена в пембяно сако на още по-пембяни райета, с коса на огромни букли, които никак не са подходящи нито на формата на лицето ми, ни на чертите и контурите му и ще се покача на обувки с 8 см ток, с които ще крача гордо. Макар че е твърде самонадеяно да кажа, че това, което осъществям с краката си, слагайки ги един пред друг, може да се нарече походка.

Но пък ще знам, че аз съм по последна мода. И?.... Голям праз! Докато се наспиш и станеш на сутринта, модата на твойта снощна мода ще е вече отживелица, а ти ще се втурнеш към поредния моден бъркоч.

Гледам, гледам, абе уж съм добре със зрението, обаче като се размина с някое момиче и си викам "А, с т'ва момиче не се ли разминах преди малко на спирката, и оня ден в магазина, и на разходката в парка", хм.... ? Викам си "Неее", все още зрението ти не те е предало.

Това са различни хора, просто всички са последователи на една и съща мода, затова ти се струва, че си влязла в "Матрицата". Ох, отдъхнах си. А, как се бях изплашила.

Обичам простите, семпли, изчистени, но оригинални, различни, открояващи се неща. Колкото е по-просто едно нещо, толкова по-функционално и лесно за възприемане е то. Абе, може едно синьо конче на ръката да си вържеш и така да го съчетаеш с проста дреха, че и против на всяква мода да се окажеш стрелкан със завиствиви погледи от всеки ъгъл на пространството, което изпълваш.

Защо ли? Ами защото излъчването ти е друго, някак различно, не шаблонно, не крещящо "виж ме, аз съм тук и съм най-прекрасна". Изобщо за мен модата е една - да не си по модата! Сами се заробваме и сами влизаме в златната клетка, ключа за която доброволно изхвърляме като вече употребена и ненужна нам вещ.

Никой не може да ми каже как да си обзаведа къщата, защото никой, освен мен самата не знае кое би ми направило дома уютен и трапезата сладка. Може би и точно по тая причина сама си нарисувах картините за декорация такива, каквито на мен ще ми пълнят душата. Такива, които, като погледна, ще изпитвам емоцията, която съм вложила, докато съм ги претворявала на платното или листа.

Сама си нашарих и пердетата с цветовете, които аз си пожелах и в комбинациите, които аз поисках. И свещите сама си сътворих. И цветята за вазата сама си избрах. Едно с едно нееднакви по цвят, форма и сорт. Такива, дето са аранжирани по моя моден журнал, дето ми е в главата. И ми е хубаво в тази семпла стая, която съм изпълнила със себе си по всички ъгълчета.

Ако нещо ви харесва, ами вземете си го! Какво значи "Ах, много е хубаво, но.... му мина модата". Модата на това да си себе си и да имаш куража най-вече да покажеш собсвеното си виждане върху нещата, колкото и контрастоящо на всякакви моментни тенденции и наложен начин на мислене, никога не отминава.

Уви, слаба е човешката воля. Ние на нея робуваме доброволно. И вътрешният ни глас е толкова заглушен от суета и високо самочувствие, че едвам излиза от нас и оная – Неволята - не го чува горката, та да дойде да ни удари един плесник, пък дано отрезнеем и избистрим погледа си над нещата.

А вие? "Модернизирахте" ли гардероба, обзавеждането и още куп неща? А, защо не и взаимоотношенията си за сезон есен-зима 2016? Ако сте пропуснали, уви.

Опасявам се, че вече сте закъснели... модата отмина, дерзайте!

Още интересни материали от Мая Ялъмова може да откриете на страницата й "Размисли На Високи Токчета".