Пламъкът на Chanel никога няма да угасне

  • Сподели:
Пламъкът на Chanel никога няма да угасне

Когато завесите се спускат за епохата на Виржини Виар, екипът на модната къща композира театрален спектакъл.

След като модният свят все още бе покрусен от напускането на Виржини Виар от Chanel само преди няколко седмици, всички погледи бяха насочени към ревюто на къщата за висша мода есен/зима 2024/2025, което е първото, подготвено от екипа на студиото след нея.

Въпреки това творческите наклонности на Виар отекнаха в цялото ревю, особено предвид влечението на бившия творчески директор към изкуството. Представена в Palais Garnier, необароковата опера, построена през 1875 г., обстановката на ревюто затвърди ангажимента към тази трайна връзка. Френският режисьор Кристоф Оноре проектира декорите, превръщайки коридорите на забележителността в оперни ложи от червено кадифе - и когато супермоделът Витория Черети откри подиума в разкошна черна пелерина, беше ясно, че влиянието на операта ще придобие както буквални, така и образни форми.

В края на краищата, световете на висшата мода и операта не са толкова различни, тъй като използват изпълнението и външните прояви, за да разказват истории и да предизвикват емоции. Дори и без диригент, екипът на студиото изработи колекция, пропита с квинтесенциални Chanel-детайли, и не се уплаши от величието, което изискваше театралната обстановка.

Пера, пискюли, привличащи погледа кабошони, флорални бродерии, лакирано трико, еластичен туид, копринено кадифе, ефирен тюл и тафта - подиумът беше напоен с пищни материали и хедонистична демонстрация на текстури. Типично романтичната цветова палитра от черно, слонова кост, бледорозово и селадон бе обогатена с пръски злато, сребро и фушия. Дори диафаничните прозрачни компоненти бяха богато напластени с множество скъпоценни украшения и контрастни покрития за по-силен ефект. Надиплени ръкави, паднали талии, плисета и етажирани пластове напомняха за ретро пищността на 80-те години. Както всички колекции на модната къща, ревюто завърши с булката на Chanel - австралийката Анджелина Кендал, облечена в подобна на меренге бяла рокля с дълги, надиплени ръкави, бродиран корсаж с камелии и балонна пола от тафта с шлейф от тюл. Помислете за сватбената рокля на принцеса Даяна, но с повишена чувствителност през 2024 г.

На фона на яркия исторически фон колекцията висша мода на Chanel за есен-зима 2024/25 показа забележителна стъпка встрани от склонността на Виар да усъвършенства ежедневието, а вместо това се насочи към грандиозна демонстрация на разкош, технически опит и дизайнерски усет, който винаги ще бъде мигновено свързван с къщата, независимо кой ще застане начело. Екипът на студиото, състоящ се от 150 души в шест ателиета на улица "Камбон" 31, се оказа умело настроен към апетита на почитателите на Chanel, предлагайки блясък и изобретателност в изобилие.

Докато светът очаква със затаен дъх да види кой фантом ще бъде обявен като наследник на Виар, тази колекция ни напомня, че Chanel може да е в период между две глави, но нейната визия и ефект никога не се губят.

Гледайте най-новия ни подкаст ''Красивата част от живота''.