Почина модният революционер Андре Леон Тали

  • Сподели:
Почина модният революционер Андре Леон Тали

Бившият креативен директор на Vogue, Андре Леон Тали, почина на 73-годишна възраст. Наскоро той разсъждава върху историческата си кариера в ''Евангелието според Андре'' и в мемоарите си.

Дизайнерката Даян фон Фюрстенберг потвърди смъртта му в почит, публикуван в Instagram на 18 януари. Тя написа: "Никой не е виждал света по по-елегантен и бляскав начин от теб... никой не е бил по-душевен и по-велик от теб. Обичах те и се смеех с теб в продължение на 45 години.... Ще ми липсва силната ти личност и лоялното ти приятелство."

Според TMZ, Тали е починал в болница в Уайт Плейнс, Ню Йорк. Причината за смъртта му е неизвестна.

Бившият главен редактор получи магистърска степен в университета Браун, преди да превземе модната индустрия през 70-те и 80-те години. Във Vogue той е цитиран да казва: "Не е модата това, което обичам, а хората, които създават тази мода".

През 1988 г. Тали става творчески директор на списанието, което по онова време е исторически ход. 
"Нямаше по-високо признание, което тя би могла да ми даде. Анна Уинтур ме направи най-високопоставения чернокож в историята на модната журналистика", пише той в книгата си „Шифоновите окопи". Оттогава той подробно описа взаимодействията си с Ив Сен Лоранпринцеса ДаянаМадона и други звезди в миналото. Мемоарите му от 2020 г. също хвърлят светлина върху работните му отношения с Уинтур и приятелството с покойния дизайнер на Chanel Карл Лагерфелд.

Тали продължи да участва в епизодични изяви в сериали като Empire и Sex and the City и участва като жури в America's Next Top Model заедно с Тайра Банкс, креативния директор Джей Мануел и треньора на шоуто Джей Александър. 

 Шикозният критик беше допълнително във фокуса на документалния филм от 2018 г. ''Евангелието според Андре".
В синопсиса на филма се казва: "Андре Леон Тали – безпогрешен в царствения си ръст и свирепо оригиналния си начин с думите и несравнимото му историческо познаване на модата – е неизменно място в нейния свят от повече от 40 години".

Тали е запомнен като движеща сила в успеха на Vogue, като е дълго признат креативен директор на списанието и главен американски редактор през 1980-те и 90-те години.

Смъртта му идва само три години, след като продължилото му десетилетия приятелство с главния редактор на Vogue Анна Уинтур приключи, когато тя го заклейми като: "твърде стар, с наднормено тегло и вече неактуален".

В мемоари, публикувани през 2020 г., Тали твърди, че е останал с "огромни емоционални и психологически белези" от приятелството си с прословутия редактор Уинтур.

Въпреки това той обективно ѝ приписва особени заслуги заедно с Даяна Вриланд и Анди Уорхол, за оформянето на кариерата му.


"Няма да я критикувам. Моята книга е послание към всички, които обичам. Това е любовно писмо до Анна Уинтур. Обичам я дълбоко.", каза той в интервю за Vulture през май 2020 г.