Ретроспекция на кариерата на Татяна Патиц - един модел с мистериозна аура

  • Сподели:
Ретроспекция на кариерата на Татяна Патиц - един модел с мистериозна аура

"Никога не продадох душата си", казва Патиц в интервю през 2020 г. 

Родена в Хамбург от майка естонка и баща германец, тя се премества със семейството си в Сканьор, идиличен морски град в южната част на Швеция, когато е съвсем малка. 

През 1983 г., на 17, тя участва в конкурс за елитни модели в Стокхолм, където се класира трета в Швеция. 
Наградата била пътуване до Париж и договор за ограничено време. Но, както пише Vogue през 1988 г., "една звезда не се ражда бързо". Татяна не намирала работа в продължение на една година.

Идва Питър Линдберг, приказният кръстник на кариерата на Патиц. Германският фотограф, известен с неретушираните си изображения и предпочитанията си към естествения красив външен вид, ще заснеме Патиц за онова емблематично изображение "Бели ризи: Шест супермодела, Малибу" през 1988 г. и отново за корица на януарското издание на британския Vogue от 1990 г.

Когато Джордж Майкъл видял тази снимка, поканил същия състав от момичета да се появят в неговия музикален видеоклип "Freedom '90".

Един от оригиналните супермодели, Патиц никога не е била част от клишето. Отчасти това се обяснява с избора ù да живее в Калифорния, вместо Ню Йорк или Париж, с цел да бъде по-близо до природата и животните.

В красотата на Патиц имаше известен елемент на мистерия, нещо в нежния овал на лицето ù и формата на очите ù, което говореше за самообладание и страст. Можем ли да говорим по същия начин за жена, чието лице не е природно изваяно, а с помощта на скалпел, ботокс, филъри и други? Не. Подобни паралели са невъзможни.

"Татяна винаги е била европейският символ на шика, като Роми Шнайдер и Моника Вити", спомня си Ана Уинтур, главен директор по съдържанието на Condé Nast и глобален редакционен директор на Vogue.

"Тя беше много по-малко забележима от своите връстници – по-загадъчна, по-зряла, по-недостижима – и това носеше своята привлекателност."

Привлекателността на Патиц беше женствена и осъзната, и с актьорския си талант, тя притежаваше сила, с която да се съобразява. 

През 1988 г., Татяна споделя пред Vogue:

"Хората все казваха, че в мен има нещо специално, че не приличам на никоя друга. И ще успея именно заради това."

Татяна Патиц имаше дългогодишни работни отношения с Линдберг, Хърб Ритс и Патрик Демаршелие, които често я снимаха. Последните ѝ появи във Vogue бяха семейни. 

Моделът се събра отново с връстниците си за сесията "Good Jeans", история за супермодели в деним, заснета от Ани Лейбовиц в чест на 125-ия юбилеен брой на американския Vogue през септември 2017 г.

Във въпросната фотосесия участват и други световноизвестни модели като Синди Крауфорд, Кристи Търлингтън, Илейн Ъруин, Клаудия Шифър, Джоан Смолс, Амбър Валета, Каролин Мърфи, Линда Еванджелиста, Кендъл Дженър, Джиджи Хадид, Имаан Хамам, Лиу Уен, Фей Фей Сун и Наталия Водянова.

През 2012 г. Патиц и нейният син Джона Джонсън бяха заловени в пасторална идилия у дома в ранчото им в долината Санта Инез от Линдберг. 

Отново през 2019 г. двамата се появиха в портфолиото на Тина Барни. Говорейки за последната си изминала година, тя заяви: "Джона е моят източник на щастие."