Секънд хенд модата - превърни се в пример

  • Сподели:
Секънд хенд модата - превърни се в пример

Ако понякога ти се иска да бъдеш онова малко момиченце, което носи роклите на мама и баба - имаме новина за теб - можеш да сбъднеш мечтата си. Не, няма да бъдеш отново на 12, другото е - отваряй гардеробите и скачай в старите дрехи, защото секънд хенд модата е новият тренд и ние сме безкрайно щастливи от този факт. Ще дадем и на теб няколко причини за това:

Прекрасни и качествени материи

За никого не е тайна, че с навлизането на бързата мода, качеството на материите отстъпва място пред количеството. Обръщането към секънд хенд дрехите ни позволява да носим прекрасни материи с минимално вложение.

"Всичко ново е добре забравено старо" - характерната за модата цикличност ни позволява да изглеждаме актуално и зашеметяващо с онази рокля днес, с която майка ни е приковавала погледите някога.

С една мисъл за природата

Консуматорският свят, в който живеем, достига до такива измерения, че днес оцеляването на планетата зависи от нашите по-нататъшни действия. Сигурно няма да те изненадаме, като ти кажем, че един от най-големите замърсители на природата е именно модата. И за да не бъдем голословни, ето малко статистика:

• В повечето страни отпадъчните води от производството на текстилната промишленост се изхвърлят директно в реките. Отровните субстанции, които съдържат те, вредят изключително силно както на водния свят, така и застрашават здравето на милиони хора, живеещи около реките.

• 200 тона вода са нужни за боядисването на един тон дрехи.

• 20 000 л вода са нужни за производствово на 1 кг памук.

• Опустиняването (дезертификацията ) на почвата - процес, при който един сух район става все по-сух, вследствие на климатични промени или прекомерна експлоатация е едно от последствията и на модната индустрия.

• Екологичната катастрофа - Аралско море - четвъртото най-голямо езеро в света до средата на миналия век, днес е известно като отровната пустиня Аралкум. Причината - мащабен проект на съветските учени, който цели отглеждането на редица култури, сред които най-голямо количество памук води до пресушаването на по-голямата част на водния басейн.

С какво можеш да бъдеш полезен?

Секънд хенд модата е прекрасен начин да изглеждаш добре и да се чувстваш още по-добре от избора, който правиш. Подобен тип дрехи можеш да откриеш, както във физически и онлайн магазини, така и в набиращите все повече членове "Фейсбук" и "Инстаграм" групи, където мацки разменят своите модни находки.

Рециклирай

Столична община е разработила програма, която цели рециклирането на вече ненужните ни вещи. Над 40 контейнера са поставени на територията на София, както и има множество в другите градове на страната. Списък с местоположението им може да откриеш на texcycle.bg.

Дарявай

Множество държавни институции имат нужда от дрехи и обувки. Няколко доброволчески организации също се занимават с подобен тип дейности. Искрено ще се зарадваме, ако утре, заставайки пред витрината, се запиташ дали наистина имаш нужда и от тази дреха. Ей така, просто минутка преди поредната ненужна вещ.

Имаш достатъчно алтернативи - освен в крак с модата, да бъдеш и полезен на обществото, така че бъди тренди - превърни се в пример за останалите.