Шанел даде на жените свобода, но Ив Сен Лоран им даде сила

  • Сподели:
Шанел даде на жените свобода, но Ив Сен Лоран им даде сила

Ив Сен Лоран е описван като много етикети през живота си – гений, момчето чудо, Пидарът на модата – и много повече, след като почина на 1 юни 2008 г. Той без съмнение е един от най -великите дизайнери на 20 век.  

"Той беше като Пикасо", каза Валери Стийл, директор и главен уредник на Музея в Модния технологичен институт по време на смъртта му. 

"Той продължи да трансформира стила си и имаше невероятно влияние върху модата."

От първата си колекция в Christian Dior – само на 21 години – до овластяващите му Le Smoking, прозрачни блузи и отстояването му за разнообразието, Ив Сен Лоран бе истински новатор на своето време. Влиянието му бе толкова голямо, че през 1983 г., на 47-годишна възраст, той стана първият жив дизайнер, който бе признат с ретроспектива в Института за костюми на Музея на изкуствата Метрополитън.

1. Той промени начина, по който жените се обличат

Преди да отвори собствен моден бутик, Ив Сен Лоран е работил за Christian Dior. Известният дизайнер го наема на място през 1955 г., след като вижда скиците му. През 1957 г., когато Диор неочаквано умира от сърдечен удар, тогавашният 21-годишен Лоран е определен за творчески директор на марката. Дебютната му колекция, линията Trapeze от пролетта на 1958 г., пожъна изключителен успех. Посрещнат с овации при представянето си, той буквално промени хода на модата. Вместо характерната стегната талия на Dior, Лоран създаде по-лек, по-плавен силует с по-малко тъкани. Това ще бъде първият му път, в който смело трансформира съдържанието на гардероба на съвременната жена.

2. Създаваше за жените същите дрехи като мъжете

Жените са носили костюми и панталони, преди Сен Лоран да влезе в модното поле, но както каза Пиер Берже през 2008 г.: "Габриел Шанел даде на жените свобода, но Ив Сен Лоран им даде сила." Когато той дебютира с Le Smoking през 1966 г., все още бе спорно жените да носят панталони на публични места. 
"Исках жените да притежават същото, каквото и мъжете", каза Лоран пред The ​​Observer през 1977 г. Сред ранните последователи на това движение са Катрин Деньов, Лайза Минели, Лорън Бакол и Бианка Джагър.

3. Той обедини изкуството и модата

Любовната афера между световете на изкуството и модата вече е нещо обичайно, но Сен Лоран бе сред първите, които пуснаха изкуството на подиума - и пренесоха своите дизайни в галерии. Творбите на Винсент ван Гог, Анди Уорхол, Пабло Пикасо, Анри Матис и Жорж Брак са включени в неговите проекти.
Най-известна от всички обаче остава неговата колекция Mondrian от 1965 г., която включваше шест класически рокли в стил шейсетте години в почит към картините на холандския художник и неговия модернистичен дух.

4. Той подкрепя разнообразието

Проблемът на модната индустрия с расовите предразсъдъци остава, но Сен Лоран бе сред първите дизайнери, които избираха цветнокожи жени за своите дефилета. Иман, Ребека Айоко, Катоуча Ниане и Далма Каладо бяха сред неговите музи и редовни модели. 
"Първата ми корица за Vogue беше заради този човек", каза Наоми Кембъл по време на смъртта му. 

"Споделих му, че френският Vogue никога няма да сложи чернокож модел на своята корица, а той ми отвърна: "Не се притеснявай, аз ще се погрижа за това". И го направи."

5. Той беше собствената си звезда на кампанията

В наши дни е доста обичайно дизайнерите да участват в свои собствени кампании – понякога дори участват и в конкуренти от друг лейбъл (например Донатела за Givenchy) – но през 1971 г. това със сигурност не беше така. Тогава Сен Лоран позира гол за рекламата на YSL Pour Homme. Снимката почти не е публикувана по онова време по обясними причини, но има отзвук и до днес.

6. Той въведе прозрачните дрехи, без намек за вулгарност

В края на 60-те години на миналия век, в разгара на сексуалната революция и възхода на феминизма, Сен Лоран включва прозрачни блузи от органза и прозрачни горнища в колекциите си като свой собствен вълнуващ почит към духа на времето. Не ставаше дума за ексхибиционизъм, а по-скоро за утвърждаване на равенството между половете.
"Той даде на своите клиенти от цяло едно поколение несравнима увереност и сексапил без вулгарност", отбелязва Хамиш Боулс от американския Vogue. Този обоснован риск се включи в новото настроение на сексуалната свобода. 

7. Той популяризира идеята за висша мода готово облекло

През септември 1966 г. Сен Лоран става първият дизайнер, който отваря бутик за конфекция под негово име. Бутикът Rive Gauche се намира на левия бряг на Париж. Вместо да бъде по-евтина версия на своите колекции, Сен Лоран го използва като тестова площадка за нови идеи, създавайки напълно отделни тоалети. Това бе голям успех и важно отклонение от грандиозния, лъскав свят на витрините за висша мода. Той продължава да отваря бутици в Ню Йорк през 1968 г. и Лондон през 1969 г. Същата година Лоран отваря и бутик с конфекция за мъже.