София Аморусо - богатото лошо момиче

  • Сподели:
София Аморусо - богатото лошо момиче

Тя е дръзка, амбициозна и болезнено откровена. На 20 напуска колежа, пътува на автостоп, често търси храната си в кофите, понякога не бръсне нарочно краката си и носи мъжки дрехи.

Градинар, работник в химическо чистене и продавачка на сандвичи са част от професиите, които сменя, за да издържа себе си. В един момент всички смятат, че е обречена да бъде неудачница.

Лошото момиче на винтидж модата се нарича София Аморусо (Sophia Amoruso) и днес, 280 милиона след първата си продажба, е една от най-влиятелните жени зад Океана. Притежава бизнес за милиони, сериал в "Нетфликс" и фондация, която подкрепя млади жени - предприемачки.

Как е започнало всичко? В малък апартамент в Сан Франциско, където София Аморусо притежава единствено стария си лаптоп и акаунт в Ebay, през който смята да продаде една - две винтидж дрешки, намерени на разпродажба по пазарите. Помага й единствено страстта й към фотографията, в допълнение с малка доза усет към стайлинга. И разбира се фактът, че няма друг избор, защото отдавна е стигнала дъното.

На 23 години многократно се е проваляла - учители, родители и приятели вече са я отписали като безнадежден случай, а в юношеските си години е диагностицирана с депресия и синдром на дефицит на вниманието. 

Не е случаен фактът, че кръщава компанията си "Nasty Gal" (Лошо момиче), Аморусо предлага дрехи за онези момичета, които не се страхуват да са смели и провокативни, почти колкото нея....

Така лошото момиче на винтидж модата започва да продава облекла - втора ръка през еBay, прекарва всяка свободна минута по разпродажби и пазари, а днес си спомня: "Нужни бяха години, прекарани с мръсни нокти от ровене из винтидж стоки, няколко болезнени изгаряния от гладене на дрехи и купища стари, мокри кърпички в джобовете на палтото ми, за да стигна дотук".

Вестник "Ню Йорк Таймс" нарича Аморусо "пепеляшка на технологиите", а "Forbes" я обявява за една от най-богатите жени, издигнали се сами. През 2014 г.  излиза и автобиографичната й книга "Шефката", която от тази година е и на българския пазар.

Аморусо казва, че обича да се състезава със себе си, а на въпроса какво я прави по-различна от останалите отговаря "Това, че съм безстрашна и винаги ще се изправям и ще опитвам отново".

Още интересни текстове на автора може да откриете на peropodnaem.com